Wee jullie, schriftgeleerden en farizeeën, huichelaars

Vr 19 September 2008 02:09 | waarheenbeatrixdernederlanden | 5522 keer bekeken | 0 reacties | 1 x aanbevolen | Artikel voorlezen

 

 Staatshoofd en koningin der Nederlanden Beatrix Armgard Juliana
 
Wie zichzelf verhoogt zal worden vernederd, en wie zichzelf vernedert zal worden verhoogd.
 Wee jullie, schriftgeleerden en farizeeën, huichelaars, jullie versperren de mensen de toegang tot het koninkrijk van de hemel. Jullie gaan er zelf niet binnen, maar laten ook degenen die er willen binnengaan niet toe.  Wee jullie, schriftgeleerden en farizeeën, huichelaars, jullie verslinden de huizen van de weduwen en zeggen voor de schijn lange gebeden op. Over jullie zal strenger worden geoordeeld dan over anderen.’
 Wee jullie, schriftgeleerden en farizeeën, huichelaars, jullie bereizen landen en zeeën om één enkele proseliet te winnen, en wanneer je hem eenmaal voor je gewonnen hebt, wordt hij dankzij jullie tot een hellekind in het kwadraat.
 Wee jullie, blinde leiders, jullie zeggen: “Wanneer iemand zweert bij de tempel, is dat niet geldig. Alleen wie zweert bij het goud van de tempel, is aan die eed gebonden.”  Dwaas zijn jullie en blind, wat is nu van meer waarde: het goud of de tempel die het goud geheiligd heeft?  Zo zeggen jullie ook: “Wanneer iemand zweert bij het altaar, is dat niet geldig. Alleen wie zweert bij de offergave die daarop ligt, is aan die eed gebonden.”  Blind zijn jullie, wat is nu van meer waarde: de offergave of het altaar dat de offergave heiligt?  Wie dus zweert bij het altaar, zweert daarbij en bij alles wat daarop ligt.  En wie zweert bij de tempel, zweert daarbij en bij degene die hem bewoont.  En wie zweert bij de hemel, zweert bij de troon van God en bij hem die daarop gezeten is.
 Wee jullie, schriftgeleerden en farizeeën, huichelaars, jullie geven tienden van munt, dille en komijn, maar veronachtzamen wat in de wet zwaarder weegt: recht, barmhartigheid en trouw, terwijl men het een zou moeten doen zonder het andere te laten.  Blinde leiders zijn jullie, die uit hun drank de muggen ziften, maar een kameel wegslikken.
 Wee jullie, schriftgeleerden en farizeeën, huichelaars, de buitenkant van bekers en schalen spoelen jullie af, maar de binnenkant blijft vol roofzucht en onmatigheid.  Blinde farizeeër, spoel eerst de binnenkant van de beker om, dan wordt de buitenkant vanzelf ook schoon.
 Wee jullie, schriftgeleerden en farizeeën, huichelaars, jullie lijken op witgepleisterde
graven, die er vanbuiten wel fraai uitzien, maar vol liggen met doodsbeenderen en andere onreinheden.  Zo lijken ook jullie voor de mensen uiterlijk op rechtvaardigen, terwijl jullie innerlijk vol huichelarij en wetverachting zijn.
 Wee jullie, schriftgeleerden en farizeeën, huichelaars, jullie bouwen grafmonumenten voor de profeten en versieren de graven van de rechtvaardigen,  en jullie zeggen: “Als wij geleefd hadden in de tijd van onze voorouders, zouden wij ons niet zoals zij schuldig hebben gemaakt aan de moord op de profeten.”  Daarmee erkennen jullie zelf dat jullie kinderen zijn van hen die de profeten vermoord hebben.  Maak de maat van jullie voorouders dan maar vol!  Slangen zijn jullie, addergebroed, hoe denken jullie te kunnen ontkomen aan een veroordeling tot de Gehenna?
Matteüs 23:12-33

 

Bron: Carlos Severino tromp