Duurste speeltje wetenschappers ooit: Maak kennis met de LHC-versneller

Ma 8 September 2008 14:55 | Frank | 5494 keer bekeken | 0 reacties | 2 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Het grote aftellen is begonnen: op 10 september zal de nieuwste deeltjesversneller van CERN in Geneve in bedrijf worden genomen.

In de zevenentwintig kilometer lange buis van de LHC-versneller zullen protonen met zeer hoge energieën tegen elkaar geschoten worden. in de brokstukken van de botsingen hopen onderzoekers puzzelstukjes te vinden die vertellen waarom het heelal voornamelijk uit materie bestaat, en er nauwelijks antimaterie te vinden is. Ook hopen ze het fameuze Higgs-deeltje te vinden, het deeltje dat volgens de theorie alle andere deeltjes massa moet geven. In een 'nerdy' videorap, hier onder te bekijken, leggen CERN-onderzoekers uit hoe ze dat gaan doen.

Fysici van het deeltjeslab CERN in Geneve zijn opgetogen over de eerste waarnemingen van botsingsdeeltjes met een van de detectoren in de nieuwe LHC-versneller. Die deeltjes werden bij een test van de versneller, vorige week, gemaakt toen de protonenbundel op een stopblok in de 27 kilometer lange ondergrondse tunnel werd geschoten.

Dat is bekend gemaakt door het deeltjeslab Nikhef in Amsterdam, dat een deel van de LHCb-detector in Geneve heeft gebouwd. Overmorgen, woensdag 10 september zal volgens plan voor het eerst een bundel protonen door de hele versneller worden geleid. De versneller gaat protonen met ongekende energie op elkaar schieten, in de hoop op sporen van nieuwe, nog onbekende materiedeeltjes en krachten.

De LHCb-detector is speciaal ontworpen om het ontstaan van deeltjes met een zogeheten b-quark te detecteren. Daaruit willen fysici meer leren over het verschillende gedrag van materie en anti-materie in het heelal.

Sommige wetenschappers denken dat er bij het experiment kleine zwarte gaten kunnen ontstaan. Daarom stappen tegenstanders naar de rechtbank om de test op het laatste nippertje te verbieden. Ze vrezen dat de onderzoekers het lot van de mens op het spel zetten, omdat ze spelen met het onbekende. De machine is een atoomkraker en heeft volgens The Sun veel weg van een gigantische tijdmachine. Ze is 27 kilometer lang en kost 5,4 miljard euro. Ze bevindt zich diep onder grond ergens op de grens tussen Zwitserland en Frankrijk.

In een rap-video leggen onderzoekers uit waar het allemaal om te doen is.

Deze machine is het duurste meest ingewikkelde en energie verslindende apparaat dat de mens ooit heeft gebouwd. In een tijd in geschiedenis waar oorlogen gevoerd worden voor energie is de mens zo "slim" om een apparaat in werking te stellen dat meer stroom verbruikt dan alle huishoudens in Geneve samen. It makes you wonder.....

Bron: NRC / Youtube / Niburu / CERN