Alaska wil van bedreigde status ijsberen af

Di 5 Augustus 2008 12:32 | Frank | 5529 keer bekeken | 0 reacties | 1 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Alaska wil de ijsbeer schrappen van de lijst van bedreigde diersoorten en sleept daarom de Amerikaanse minister van binnenlandse zaken Dirk Kempthorne, die het dier op de lijst liet plaatsen, voor de rechter. Gouverneur van Alaska Sarah Palin en andere leden van het staatsbestuur vrezen dat maatregelen om de ijsbeer te beschermen olie- en gasboringen voor de kust zullen dwarsbomen.

Onlangs werd de ijsbeer aan de Amerikaanse lijst van bedreigde diersoorten toegevoegd. Maar het heeft veel moeite gekost om het dier op die lijst te krijgen. Nochtans is de ijsbeer een bekende diersoort en lijkt het niet moeilijk om aan te tonen dat het dier afhankelijk is van ijs en dus ernstig lijdt onder de opwarming van het klimaat. Maar net daar knelt het schoentje.

"We geloven dat het besluit (...) om de ijsbeer op de lijst te plaatsen niet gebaseerd was op de beste wetenschappelijke en commerciële gegevens die voorhanden zijn", zei de gouverneur maandag.

De kappen op de Noordpool smelten sneller dan de ijsbeer lief is. Onderzoeker Jessica Hellmann stelt in het tijdschrift 'Conservation Biology' dan ook voor om de geliefde beren naar de Zuidpool te verhuizen. Daar liggen de ijskappen voorlopig nog op hun plek. Niet alleen de ijsbeer kan met verplaatsing gered worden, het onderzoek beschrijft ook het plan om Afrikaans wild naar de Amerikaanse prairies te verhuizen. Ga de ark maar vullen, zou je zeggen.

‘Het verplaatsen van plant- en diersoorten is al jaren een discussie, we moeten er voorzichtig mee zijn.’ Dat zegt hoogleraar Rik Leemans van het Wageningen Instituut voor Milieu- en Klimaatonderzoek die het plan niet ziet zitten. ‘Leuk natuurlijk dat er een aantal ijsberen wordt gered, maar wat te denken van de originele bewoners van de Zuidpool: de pinguïns? Die gaan de strijd tegen de ijsberen niet winnen. En dit gebeurt vrijwel altijd: de verplaatsing van de ene soort vormt een bedreiging voor de bestaande bewoners.’

Kassie Siegel, van het Amerikaanse centrum voor biodiversiteit (dat de petitie voor de ijsbeer inleverde), geeft toe dat ze de lijst met bedreigde dieren inderdaad gebruiken om de opwarming van het klimaat aan te pakken. Zij interpreteren de wet anders en geloven dat de bescherming van een dier niet stopt bij het dier zelf. Ook de habitat van het dier moet aangepakt worden. Siegel beschuldigt de Amerikaanse regering ervan alleen maar bezig te zijn met de gevolgen op korte termijn voor de industrie, en niet met de gevolgen op lange termijn.

Bron: Diverse kranten