Gsm op nachtkastje verstoort slaap

Ma 18 Februari 2008 08:58 | lil-eddy | 3563 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Wie graag het bed induikt met de mobiele telefoon binnen handbereik, kan tot een uur essentiële slaap verliezen. Dat is de conclusie van een nieuw Europees onderzoek, gesponsord door alle grote gsm-operatoren.

Het slaapgedrag van 35 mannen en 36 vrouwen tussen 18 en 45 jaar werd onderzocht. Een deel van de groep werd blootgesteld aan een permanente frequentie van 884 Mhz, te vergelijken met de straling die een gsm ontvangt en uitzendt. Onderzoekers zagen dat die groep er een pak langer over deed om in slaap te vallen. Ze sliepen ook minder diep. De fase van de remslaap (gekenmerkt door snelle beweging van de oogbollen) was aanzienlijk korter dan bij de groep die gsmloos onder de wol was gedoken.

De experts denken dat de gsm-straling ons alertheidsniveau te hoog houdt. “Bepaalde zones in onze hersenen blijven te actief om een diepe slaap aan te vatten”, zegt Bengt Arnetz, een van de professoren die aan de studie heeft meegewerkt.

De effecten van de gsm-straling laten zich ook ‘s ochtends voelen. Een significant deel van de proefpersonen had herhaaldelijk last van hoofdpijn en voelde zich ook depressief. Geen enkele proefpersoon wist op voorhand of hij aan de straling werd blootgesteld of niet.

Een Vlaams onderzoek van communicatiewetenschapper Jan Van den Bulck (KUL) kwam eind vorig jaar tot een gelijkaardige bevinding.
Zijn onderzoek toonde aan dat 62 procent van de Vlaamse tieners nog ligt te bellen of te sms’en in bed nadat de lichten zijn uitgegaan. Liefst 35 procent van de 1.656 ondervraagde jongeren tussen 13 en 17 jaar gaf aan moe op te staan door te laat te gsm’en.

“Veel tieners zeiden dat ze hun gsm gebruiken als ze niet in slaap raken”, aldus Van den Bulck. “Maar eigenlijk houdt de gsm hen net wakker.”

Bron: niburu.nl