Onderzoek naar verleden alle Poolse bisschoppen

zaterdag 13 januari 2007 08:13 | lil-eddy | 3038 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

Een speciale commissie van de rooms-katholieke kerk begint een onderzoek naar het verleden van alle Poolse bisschoppen tijdens de communistische heerschappij. De commissie wil nagaan of de geestelijken zich schuldig maakten aan collaboratie met de communistische geheime dienst.

Dat maakte de voorzitter van de Poolse bisschoppenconferentie, Jozef Michalski, vrijdag bekend na spoedoverleg van 45 Poolse bisschoppen. Het besluit moet tijdens de plenaire vergadering van de bisschoppenconferentie in maart worden bevestigd, maar de 45 hebben plechtig beloofd dat zij hun verleden zullen laten onderzoeken.

Als blijkt dat een bisschop informant van de geheime dienst is geweest, zal zijn dossier naar het Vaticaan gaan. ,,Een bisschop kan slechts worden berecht door de paus of een daartoe bevoegde rechtbank in het Vaticaan'', zei secretaris-generaal Piotr Libera van de bisschoppenconferentie.

Wielgus

Het besluit volgt op de onthullingen over spionage door katholieke geestelijken voor de communistische geheime dienst. De kersverse aartsbisschop van Warschau, Stanislaw Wielgus, stapte zondag op, nadat hij had toegegeven dat hij sinds zijn studententijd jarenlang informant van de communisten was geweest.

De bisschoppen besloten vrijdag ook dat er overal in het Oost-Europese land regionale commissies komen die het verleden van de priesters en andere kerkelijke functionarissen onderzoeken. Sommige bisdommen kennen al zo'n commissie, maar andere hadden er tot nu toe van afgezien.

In augustus riepen de bisschoppen in een resolutie geestelijken die met de communisten hebben samenwerkt, op schuld te belijden. Die uitspraak is een dode letter gebleven.

Externe link: www.home.nl