GSM-succes voor Lonneker, TC Tubantia

zondag 18 maart 2007 09:24 | lil-eddy | 2877 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

DEN HAAG/LONNEKER - In hun strijd tegen de plaatsing van een umts-mast op sportpark 't Spölmink hebben de inwoners van Lonneker een nieuw succes geboekt. De gemeente Enschede moet opnieuw kijken naar hun bezwaren tegen een bijna veertig meter hoge zendmast aan de Spölminkkamp, zo heeft de Raad van State deze week beslist.

De Raad vindt onder meer dat de gemeente niet voldoende heeft geluisterd naar de kritiek van omwonenden. Volgens het Haagse rechtscollege is de mast ook in strijd met het huidige bestemmingsplan. Gesteund door de Dorpsraad Lonneker had een groep omwonenden al eerder bezwaar aangetekend tegen het welstandsadvies. De uitspraak is een opsteker voor de bezwaarmakers. Zij vinden de gekozen locatie aan de rand van de sportvelden van LSV onaanvaardbaar. De gemeente verleende het telecombedrijf Vodafone-Libertel oktober 2005 een lichte bouwvergunning voor de plaatsing van een 38 meter hoge mast en het hek dat er omheen komt te staan.

Een besluit dat slecht viel in Lonneker. Een groep van 27 omwonenden alsmede de dorpsraad vrezen voor hun gezondheid door de gsm-straling. Bovendien vinden ze de mast het toppunt van lelijkheid en willen ze dat hij elders, op een minder prominente plek komt. Bij de gemeente werd een lijst met ruim zeventig handtekeningen van verontruste dorpsbewoners ingediend. In een later stadium werden 32 bezwaarschriften aangeleverd. Al deze bezwaren werden echter ongegrond verklaard door de gemeentelijke Commissie Bezwaren. Reden voor de bezwaarmakers om naar de voorzieningenrechter in Almelo te stappen.

Die stelde hen medio vorig jaar wel in het gelijk. Met als gevolg dat de bouw van de zendmast moest worden stilgelegd. Volgens de voorzieningenrechter had de gemeente geen lichte bouwvergunning mogen afgeven. Bovendien ligt de locatie niet binnen de bebouwde kom. Door de uitspraak wordt de gemeente alsnog gedwongen naar de inhoudelijke bezwaren tegen de GSM-mast te kijken. Een woordvoerder van de gemeente Enschede verklaarde gistermiddag, dat de gemeente zich eerst gaat beraden opt de uitspraak van de raad van State. ''Daarna wordt een vervolgkoers bepaald.'' Op last van de Raad van State moet de gemeente opnieuw kijken naar inhoudelijke bezwaren tegen de bouw van een zendmast in Lonneker.

Bron: nu.nl
Externe link: http://www.niburu.nl