Spookschepen?

Di 16 Januari 2007 10:33 | lil-eddy | 1381 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Het spookt weer in de zuid Chinese zee. Terwijl men in Indonesië momenteel nog op zoek is naar een op mysterieuze wijze verdwenen Boeing heeft men in Maleisië op het strand twee op mysterieuze wijze verschenen schepen gevonden. Toeval ? Ongelukken ? Piraten?

En als we schepen zeggen dan bedoelen we ook schepen, het gaat in dit geval om schepen met een lengte van ongeveer twee voetbalvelden en zo hoog als een flatgebouw van drie verdiepingen.

Inlanders zagen de twee schepen in een ruwe zee op de kust van de straat van Malakka afdrijven. Toen de schepen vast liepen op het stand kwam men er al snel achter dat de schepen compleet verlaten waren en geen lading (meer?) hadden. Vreemd genoeg heeft nog niemand zich gemeld met de mededeling dat hij of zij de twee schepen vermist. De lokale politie is op dit moment druk doende om de mogelijke eigenaars te achterhalen. Enfin, het originele bericht kunt u hier terugvinden.

Of de verdwenen Boeing en de verschijnende schepen iets met elkaar te maken hebben is niet te zeggen. De vermoedelijk slecht onderhouden Boeing zou in slecht weer gevlogen hebben en de zeeën rondom de Indonesische eilanden worden nog steeds bevolkt door piraten.

Het komt vaker voor, ronddrijvende schepen waarvan de bemanning in rook lijkt te zijn opgegaan. Een tot de verbeelding sprekend geval is dat van het Amerikaanse schip Marie Celeste. De krant ‘ The London Times’ drukte het verhaal op 14 februari 1873 af. Op 5 december 1872 voer het Briste schip ‘Dei Gratia’ ergens tussen de Azoren en Lissabon (Portugal) toen ze opeens de ‘Marie Celeste’ in zicht kregen. De ‘Marie Celeste’ had al haar zeilen uitstaan en maakte in de ogen van de Britten rare manoeuvres. De Britten besloten om aan boord te gaan. Éénmaal op de ‘Marie Celeste’ troffen ze niemand aan.

In het scheepslogboek stonden geen bijzonderheden. Naast de naaimachine van de kapiteinsvrouw stond een flesje olie nog keurig rechtop. De Britten concludeerden hieruit dat het schip kennelijk niet door zwaar weer was getroffen. Er waren geen sporen van muiterij en het hele schip was in puike conditie. De ‘Marie Celeste’ was vertrokken met een veertien koppige bemanning waarvan geen spoor meer was terug te vinden. Later zou het Amerikaanse ‘State Department’ de zaak verder onderzoeken maar tot op de dag van vandaag weet niemand waar de bemanning is gebleven.

Een soortgelijk verslag vinden we terug in een artikel in de krant ‘The London Times’ van 6 november 1840. In het artikel wordt melding gemaakt van het Franse schip ‘Rosalie’. Dit grote schip voer van Hamburg naar Havana (Cuba) en werd geheel verlaten aangetroffen. Ook in dit geval was het schip in goede conditie en waren er geen aanwijzingen dat er muiterij was gepleegd of dat het schip getroffen was door zwaar weer. De kostbare lading lag onaangeroerd aan boord. Het enige wat men had aangetroffen was een uitgehongerde kanarie in een kooitje. Van de bemanning werd nooit een spoor teruggevonden.

Bron: Grenswetenschap