In september geen ijs meer op Noordpool?

dinsdag 1 juli 2008 11:09 | lil-eddy | 4208 keer bekeken | 3 reacties | 0 x aanbevolen

Het is mogelijk dat er al deze zomer voor het eerst sinds heugenis enige tijd geen ijs op de Noordpool is. Aan het einde van de zomer kan de Noordpool even ijsvrij zijn, zei wetenschapper Mark Serreze van het Amerikaanse Nationale Sneeuw en IJs Datacentrum in Boulder (Colorado) vrijdag tegen het persbureau AFP.

Serreze schat de kans dat er geen ijs op de Noordpool voorkomt op 50 procent. Een schip zou dan moeiteloos naar de Noordpool kunnen varen. Het is eerder gebeurd volgens de wetenschapper maar niet in de moderne geschiedenis.

Bron: astroversum
Externe link: www.astroversum.nl

Reacties

  vraag

  dinsdag 1 juli 2008 11:11 | lil-eddy |

  Dan vraag ik me nu af waar al dat gemolte water dan wel niet heen gaat.

  De zee hoort dan toch te gaan stijgen..?
  zoja, dan neem ik aan dat veel landen dan een probleempje gaan krijgen

  Water en Ijs

  dinsdag 1 juli 2008 13:45 | Vincent Brunott |

  Op school leerde ik dat ongeveer een vijfde deel van een ijsberg zich onder water bevindt. Alleen het topje steekt er bovenuit. Water in bevroren toestand heeft meer volume dan water in vloeibare toestand.

  Ik denk daarom dat we ons geen zorgen hoeven te maken over een stijgende zeespiegel als het noordpoolijs smelt. Slechts een vijfde deel van het smeltende ijs (topje) verhoogt de zeespiegel terwijl vier vijfde van het smeltende ijs (het deel van de ijsberg onder water) juist in volume afneemt en dat zal waarschijnlijk voldoende zijn om de stijging te compenseren.

  Als er landijs smelt (gletsjers e.d.) is er pas reden tot zorg voor een te drastisch stijgende zeespiegel maar dat is op de noordpool (anders dan op de zuidpool) niet of nauwelijks het geval.

  Ik ben geen wetenschapper dus dit blijft 'natte-vinger-werk' (toepasselijke term in dit verband). Toch heb ik er vertrouwen in dat we hier voorlopig nog niet zullen verzuipen.

  Maar dat er iets ernstig mis is met de manier waarop de mensheid omgaat met de aarde en met zichzelf en dat daarvan al allerlei nare gevolgen zich aftekenen, ook op het gebied van het klimaat, lijkt mij pijnlijk duidelijk!

  Belangrijk artikel

  vrijdag 2 oktober 2009 04:28 | Butcherprophet |

  Belangrijk omdat dit bewijst dat de verhoogde C02 in de atmosfeer inderdaad een algehele temperatuur verhoging veroorzaakt. Ik meende dit al te merken de afgelopen 2 zomers. Tsja, de oplossing is tamelijk simpel, maar de mensen willen kapot. Ik niet, dus eerlijk duurt het langst moet opnieuw bewezen worden.

 Quote

"The truth is useless. You have to understand this right now. You can't deposit the truth in a bank. You can't buy groceries with the truth. You can't pay rent with the truth. The truth is a useless commodity that will hang around your neck like an albatross all the way to the homeless shelter. And if you think that the million or so people in this country that are really interested in the truth about their government can support people who would tell them the truth, you got another thing coming. Because the million or so people in this country that are truly interested in the truth don't have any money."
Jeb Bush (Florida Governor, brother of George W. Bush)