Tsunamiwaarschuwing na zware zeebeving

zaterdag 13 januari 2007 12:54 | lil-eddy | 2643 keer bekeken | 2 reacties | 0 x aanbevolen

Hawaï, eilanden bij Alaska en delen van Japan zijn zaterdag gewaarschuwd voor een tsunami. De waarschuwing ging uit na een zeebeving in de Stille Oceaan bij Japan met een kracht van 8,3 op de schaal van Richter. De waarschuwing voor Alaska en Hawaï werd na een paar uur ingetrokken, nadat was vastgesteld dat de golven te klein waren om een bedreiging te vormen.

Een golf van veertig centimeter hoogte sloeg op het kleine eiland Chichi-jima in de Stille Oceaan. Volgens het Japanse meteorologisch agentschap was dit de grootste golf als gevolg van de beving. De golven voor de kust van Japan waren ongeveer tien centimeter hoger dan normaal.

De beving deed zich voor rond 05.30 uur Nederlandse tijd. Het epicentrum van de beving bevindt zich ongeveer vijfhonderd kilometer ten oosten van de Etorofu-eilanden tussen Japan en Rusland. Er zijn geen gewonden of schade gemeld.

Het Japanse meteorologisch agentschap waarschuwde voor golven tot een meter hoog. Het noordoosten van het eiland Hokkaido kreeg een vrij kleine golf te verwerken, ongeveer een uur na de beving. In sommige dorpen is de bevolking opgedragen naar hogere gebieden te vertrekken.

Een tsunami op tweede kerstdag in 2004 kostte in Azië aan bijna tweehonderdduizend mensen het leven

Externe link: http://www.nieuws.nl

Reacties

  tsunamie

  zaterdag 13 januari 2007 12:56 | lil-eddy |

  gelukkig waren de golven klein enniet groot
  anders hadden we het zelfde ramp als in 2004

  toch gek dat men nu wel op tijd kon waarschuwen en in 2004 niet

  Tsunami-alarm per fax, mail of sms

  zaterdag 13 januari 2007 13:14 | Frank |

  Op het Indonesische eiland Sumatra is het tsunami-alarmsysteem geïnstalleerd. Het systeem kan binnen tien minuten burgers waarschuwen voor mogelijke vloedgolven.

  Het systeem heeft sensoren op de bodem van de oceaan die de veranderingen waarnemen. Bij een zeebeving als vorig jaar worden binnen tien minuten via de satelliet observatiestations aan de kust gewaarschuwd.

  Vanuit deze stations worden lokale media en burgers per sms, e-mail en fax gealarmeerd, aldus persbureau AP. Waarschijnlijk is het hele waarschuwingssysteem, dat is ontwikkeld door Indonesische en Duitse wetenschappers, nog dit jaar operationeel.

  Zo kan dus iedereen op tijd gewaarschuwd worden of bang gemaakt net hoe het uitkomt.

  Artikel is van: Dinsdag 11 oktober 2005