Nieuwe afluisterwet VS: Jij bent het doel...

Do 11 Oktober 2007 13:47 | Frank | 3442 keer bekeken | 2 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

In de Verenigde Staten is een omstreden afluisterwet dichterbij daadwerkelijke invoering gekomen, nu het House Judiciary Committee het voorstel met twintig tegen veertien stemmen heeft aangenomen.

De nieuwe wetgeving breidt de huidige regelgeving op het gebied van aftappen voor Amerikaanse overheidsinstanties uit, maar voegt tegelijkertijd enkele nieuwe verplichtingen toe op het gebied van toezicht en verslaglegging. Het voorstel werd eerder deze week gepresenteerd als opvolger van de Protect America Act, de omstreden aftapwet die er voor het reces van het parlement in augustus doorheen is gedrukt, zo schrijft Ars Technica.

De nieuwe wet is opgebouwd rondom drie elementen. Zo is er geen formele toestemming meer nodig om de communicatie tussen twee personen buiten de VS af te luisteren, ook niet als deze op een netwerk in Amerika wordt onderschept. Voor het afluisteren van communicatie tussen een Amerikaan en iemand buiten de VS moet er wel aan wat regels worden voldaan. Het is echter niet nodig om de naam van de Amerikaan te kennen. Tot slot vereist de nieuwe wet dat leidinggevenden uitvoeriger over de afluisterpraktijken gaan rapporteren.

Een voorstel dat telecomoperators moet vrijwaren van aanklachten omdat zij illegaal abonneegegevens hebben verstrekt ten behoeve van antiterreuronderzoek, is door hetzelfde House Judiciary Committee afgewezen. Dit was echter tegen het zere been van de Amerikaanse president George Bush, die de druk op het Congres daarom heeft opgevoerd. Bush heeft zelfs gedreigd zijn vetorecht te gebruiken als de onschendbaarheid voor telco's niet in de wet wordt opgenomen.

De goedkeuring van de nieuwe aftapwet is een van de eerste stappen in de procedure. Ook het House Intelligence Committee moet bijvoorbeeld nog groen licht gegeven, voordat het parlement zich er over kan buigen.

„De Patriot Act stelt de intentie(s) van de overheid boven juridische garanties die de grondwet waarborgt. Dat is een slechte ruil en in strijd met de grondwet”,

Bron: Tweakers

Reacties

    Originele bron, met hyperlinks

    Do 11 Oktober 2007 21:25 | Johan13 |

     


    De originele ( engelstalige) bron van dit artikel over de nieuwe Afluister wet in de VS is te vinden in Ars Technica: http://arstechnica.com/news.ars/post/20071010-house-panel-approves-new-wiretapping-legislation-leaves-out-telco-immunity.html 

    ">https://arstechnica.com/news.ars/post/20071010-house-panel-approves-new-wiretapping-legislation-leaves-out-telco-immunity.html">http://arstechnica.com/news.ars/post/20071010-house-panel-approves-new-wiretapping-legislation-leaves-out-telco-immunity.html 




    By By Timothy B. Lee  https://arstechnica.com/authors.ars/binarybits" target="_blank">http://arstechnica.com/authors.ars/binarybits          Published: October 10, 2007 - 10:03PM CT


    Titel: House panel approves new wiretapping legislation, leaves out telco immunity


    VS-afluisterwet gaat te ver

    Do 11 Oktober 2007 21:26 | Frank |

    D66 vindt het veel te ver gaan dat de Verenigde Staten mails mag inzien en telefoongesprekken afluisteren in andere landen zonder rechterlijke toestemming, als de verbinding via de VS verloopt. Het Amerikaanse Congres heeft daar zaterdag mee ingestemd.



    „De VS kan ons onbegrensd afluisteren, zonder dat wij enige rechtsbescherming of democratische invloed hebben: wij kunnen hier immers niet over stemmen in de VS”, meldde Europarlementslid Sophie in 't Veld zondag.



    D66 gaat vragen stellen in de Tweede Kamer en het Europees Parlement, meldde In 't Veld. De partij wil weten wat de regering en de EU hiertegen gaat ondernemen.



    „De Amerikaanse spionage begint de spuigaten uit te lopen”, vindt In 't Veld. De VS heeft al inzage in het Europese geldverkeer en in de privégegevens van vliegtuigpassagiers naar de VS, voor allerlei doeleinden. D66 ageerde ook vergeefs tegen deze rechten.



    Binnen EU-landen mogen veiligheidsdiensten al de contactgegevens van mail-, internet- en belverkeer inzien. Maar de inhoud blijft daarbij ongemoeid. Bij de Amerikaanse afluisterwet gaat het wel om de inhoud. Een deel van het Europese internetverkeer gaat via grote computers in de Verenigde Staten.



    In 't Veld vraagt zich af wat Nederland gaat doen als de VS om uitlevering vraagt van een Nederlander op basis van door de VS afgeluisterde gesprekken of afgekeken mails.