Groot-Brittannië ontstaan door tsunami (vloedgolf)

zondag 22 juli 2007 23:34 | lil-eddy | 6281 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

Groot-Brittannië raakte zo'n 200.000 jaar geleden geïsoleerd van het Europese vasteland door een catastrofale overstroming, laten we het gerust een tsunami noemen.
Volgens de BBC wijst een sonarstudie van het Kanaal uit dat de grote diepteverschillen tussen Engeland en Frankrijk alleen maar veroorzaakt kunnen zijn door een plotse, enorme verplaatsing van grote hoeveelheden snelstromend water.

Kanaaltunnel
Wetenschappers schrijven in Nature dat de stortvloed hoogstwaarschijnlijk afkomstig was uit een gigantisch meer ter hoogte van waar nu Nederland en België liggen. Mogelijk was een aardbeving de oorzaak van de tsunami.

Dr Sanjeev Gupta en zijn collega's van het Imperial College London menen dat deze gebeurtenis één van de grootste overstromingen in de recente geschiedenis van de aarde was en kan verklaren waarom Groot-Brittannië de status van eiland heeft. "Als deze overstroming niet was gebeurd, hadden we altijd een schiereiland van Europa gevormd. Dan was er geen noodzaak geweest om de kanaaltunnel aan te leggen en was het mogelijk om van Frankrijk naar Engeland te lopen, net zoals de mensen deden vóór dit natuurgeweld."

IJstijd
De wetenschappers veronderstellen dat er enkele honderdduizenden jaren geleden een landengte ontstond tussen het vasteland en Engeland toen de gletsjers zich vanuit Scandinavië naar beneden uitrolden. Deze verbinding bestond uit kalksteen en rees zo'n dertig meter op uit de zee.

Paleontologen gaan ervan uit dat er achter deze landengte een groot meer ontstond dat zich vulde met gletsjerwater en rivierwater uit de oerversies van de Rijn en Theems. En op een gegeven moment brak de landengte dus door, met alle gevolgen van dien.

Grote gevolgen
De vloedgolf duurde volgens de onderzoekers maar liefst enkele maanden en had de kracht om ongeveer een miljoen kubieke meter water per seconde te verplaatsen. "Ik was stomverbaasd," reageerde Dr. Collier. "Ik heb op vele exotische plekken op de aarde gewerkt, waaronder in gebieden met veel beweging in de aardkorst en het was een enorme verrassing dat we iets dergelijks zomaar vlakbij het eiland Wight aantroffen."

Een van de gevolgen was dat de loop van enkele rivieren drastisch veranderde en daarmee waarschijnlijk de gehele loop van de Europese geschiedenis.

Bron: planet.nl
Externe link: http://www.planet.nl

 Quote

Kijk gewoon naar ons. Alles is achterstevoren, alles staat op zijn kop. Doktoren vernietigen gezondheid, advocaten vernietigen gerechtigheid, universiteiten vernietigen kennis, overheden vernietigen vrijheid, de massamedia vernietigen informatie en religie vernietigt spiritualiteit.
Michael Ellner