Nucleaire ontwapening Noord-Korea, dankzij olie Irak?

Di 13 Februari 2007 13:18 | Frank | 3507 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Noord-Korea heeft zich bereid verklaard binnen zestig dagen zijn belangrijkste kerncentrale te sluiten en uiteindelijk zijn gehele atoomwapenprogramma te beëindigen in ruil voor tonnen olie. Dinsdag hebben de zes landen die betrokken zijn bij het overleg om Noord-Korea van een kernbom af te houden, na lange onderhandelingen in de Chinese hoofdstad Peking een voorlopig akkoord bereikt. Noord-Korea had zich in september 2005 al eens bereid verklaart van zijn atoomprogramma af te zien.

In ruil voor het stilleggen en daarna ontmantelen leveren de vijf landen Noord-Korea een miljoen ton zware stookolie en 2000 megawatt stroom per jaar voor de volgende tien jaar als de Yongbyong kerncentrale binnen twee maanden gesloten wordt. De hulp heeft een waarde van ongeveer negen miljard dollar. Voor de wederopbouw in Irak was maar een bedrag van 900 miljoen beschikbaar. Ook garanderen de landen de veiligheid van Noord-Korea. De VS zijn bereid in Noord-Korea een kernreactor te bouwen die niet kan worden gebruikt voor atoombommen.

Eerder maakte de Amerikaanse gezant, Christopher Hill, al bekend dat bij de besprekingen voor het eerst sinds ruim drie jaar vooruitgang was geboekt. Hill maakte melding van een voorlopig akkoord over de eerste ontwapeningsstappen van Pyongyang dat de uitdrukkelijke goedkeuring had van de regering in Washington.

Hill sprak maandagavond na de besprekingen, die op de vijfde onderhandelingsdag meer dan zestien uur in beslag namen. Hij sprak van een uitstekend ontwerp, dat nog door enkele regeringen van de zes deelnemende landen moest worden goedgekeurd. Behalve Noord-Korea, de Verenigde Staten en China zijn Zuid-Korea, Japan en Rusland bij de onderhandelingen betrokken. De Chinezen en Noord-Koreanen hebben de tekst van het ontwerp-akkoord tot op de letter nageplozen, zei Hill.

Volgens de Japanse krant,Yomiuri Shimbun, moet nog worden afgesproken wat er moet gebeuren met de naar schatting zes of meer atoomwapens die Noord-Korea heeft ontwikkeld. Ook staat in het akkoord niets definitiefs over het uraniumverrijkingsprogramma dat Pyongyang er volgens Washington op na houdt.

De kernproef die Noord-Korea zegt te hebben uitgevoerd moet 'serieuze repercussies' hebben, zei de Amerikaanse president George W. Bush nog in 2006 tijdens een persconferentie in Washington. Het is wel duidelijk geworden wat deze repercussies zijn, een beloning!? Washington wil nu Noord-Korea schrappen van de lijst met landen die achter het 'internationaal terrorisme' zitten.

We hoeven dus niet bang te zijn dat er vrede en democratie word gebombardeert zoals in Irak het geval was. Maar natuurlijk, wat valt er uit Korea te plunderen?! Dit versterkt natuurlijk het idee, dat het hebben van een atoombom een betere onderhandelingspositie met zich mee brengt. Waar de olie die Noord-Korea is belooft vandaan gaat komen is niet duidelijk. Waarchijnlijk uit de in Irak buitgemaakte olievelden van Halliburton,de energiereus uit Texas, waarvan Dick Cheney tot 2000 de grote baas was. In oktober van 2002 hield Cheney al geheim overleg over Irak met de grote bazen van Chevron Texaco (het voormalig bedrijf van veiligheidsadviseur Condoleezza Rice), Exxon Mobil, ConocoPhillips en ... Halliburton.

Generaal Zinni, de hoogste Amerikaanse militaire bevelhebber, erkende in 1999 voor het eerst met zoveel woorden dat de Golfregio met zijn enorme oliereserves voor de VS een "vitaal belang van lange duur" was. De VS zou daarom "vrije toegang" moeten afdwingen tot de bronnen in de regio. Inmiddels weten we waarom. Allereerst natuurlijk om alle SUV's en 8 cilinders die in Amerika rondrijden (eigen volk eerst) en nu dus om via 'diplomatieke' weg de het stalinistische Noord-Korea om te kopen. Zo heeft Amerika weer een beetje communisme de kop ingedrukt.

De grens tussen Noord- en Zuid Korea is al lang één van de meest gemilitairiseerde grenzen ter wereld. Via de winsten van haar militair-industrieel complex hebben de VS (maar ook China en de EU) zeer goed verdiend aan deze, deels door henzelf met opzet gecreerde situatie, en doen dat nog steeds.

 

Bron: Diversen dagbladen