Geen referendum over Europese grondwet
Er komt geen referendum meer over de Europese grondwet. Dat hebben de onderhandelaars van CDA, PvdA en ChristenUnie bepaald in het regeerakkoord. In plaats daarvan zal de regering een besluit nemen over een nieuw Europees verdrag.
De Tweede Kamer is zeer verdeeld over de toekomst van de grondwet. De VVD en de ChristenUnie willen het verdrag inkorten, maar D66 wil het verdrag juist uitbreiden. PvdA en SP willen de tekst helemaal weggooien en nieuwe onderhandelingen beginnen. Het CDA wil verder praten, maar de grondwet wel als basis nemen.
Over twee jaar komt er een nieuw verdrag, dat waarschijnlijk niet het woord 'grondwet' meekrijgt. José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, verwacht dat Nederland een voorstel doet hoe de tekst eruit gaat zien. Hij vindt dat Nederland en Frankrijk, de landen die de grondwet verwierpen met een referendum, het voortouw moeten nemen. Een probleem is dat Nederland geen idee heeft wat er veranderd moet worden aan de tekst om deze wel acceptabel te maken. De 18 EU-lidstaten die de grondwet wel aangenomen hebben willen graag dat deze alsnog zonder wijzigingen ingevoerd wordt.
de EU grondwet in het kort
Enkele BELANGRIJKE consequenties van deze grondwet zullen zijn:
* De Europese grondwet zal boven die van de lidstaten staan. Ook al is het niet letterlijk zo, het betekent in de praktijk wel degelijk dat die grondwetten op nogal ondemocratische wijze door die van de EU worden vervangen, met uitzondering van de wetten die niet door de EU grondwet worden behandeld. Op minstens 36 gebieden zullen nationale regeringen niet meer hun eigen wetten kunnen maken, en zullen ze slechts af kunnen wachten wat de EU zal doen. De Europese commissie zal geen rekening hoeven te houden met protest tegen ingevoerde wetten. (1)
* Naast vele, vele reden om deze grondwet af te wijzen, is het feit dat het een organisatie van regeren vastlegt die op essentiële wijze aanzienlijk minder democratisch is dan die van regeringen zoals die thans in Europese landen voorkomen. In vele opzichten is ze zelfs “totalitair” te noemen. (2)
* Dankzij de EU grondwet zal de EU regering haar beslissingen op kunnen leggen aan elke lidstaat en elke Europese burger, op ELK denkbaar gebied, of het nu op economische gebied is, politiek gebied, of op het gebied van de persoonlijke leefsfeer. De grondwet stelt zowiezo op al die gebieden talloze zaken vast die volkomen indruisen tegen wat gewoonlijk in een grondwet hoort te staan. (3)
* Het zal mogelijk zijn om demonstraties en stakingen te verbieden, onder diverse willekeurige voorwendsels, hoofdzakelijk met het excuus het economische “vrije verkeer” te moeten waarborgen. (4)
* Er zal mogen worden geschoten op demonstranten. (5)
* Mensen waarvan vermoed wordt dat ze “terrorist” zijn mogen worden geëxecuteerd, zonder dat daar een rechtszaak aan voorafgaat. (6)
* Een wettelijk minimum loon zal verleden tijd worden, langzaam maar zeker. De grondwet verbiedt uitdrukkelijk dat er een Europees wettelijk minimum loon vast wordt vastgesteld, waardoor het hoogstwaarschijnlijk is dat die van de lidstaten onderling lager en lager zullen worden. De grondwet stelt (ook) niet vast dat er op nationaal niveau een minimumloon dient te zijn. (7)
* Het zal (op den duur) mogelijk worden mensen te dwingen meer dan 40 uur per week te werken, tot aan maar liefst 65 uur per week (en wellicht meer!), zonder extra beloning die daarmee op een billijke wijze in verhouding staat. (8 )
* Het zal mogelijk worden om kinderen full-time te laten werken vanaf hun 14e jaar, zij het onder bepaalde voorwaarden die echter vele onethische mogelijkheden voor exploitatie bieden. Ook jongere kinderen kunnen te werk worden gesteld, zij het onder extra voorwaarden, en zonder garanties te bieden voor een goede scholing. (9)
* De EU grondwet geeft aan grote bedrijven alle middelen om vrijwel ongehinderd door sociale wetgeving hun gang te gaan, en beperkt zich op sociaal gebied voornamelijk tot het vermijden van bepaalde excessen die zouden kunnen ontstaan van de kant van bedrijven, wellicht vooral met de bedoeling wantoestanden te vermijden die zouden kunnen ontstaan vanwege een massale volksopstand (alhoewel…). (10)
Lees hier verder op Ditkannietwaarzijn.nl