Folteraars VS hebben rechtsbijstandsverzekering

Ma 11 September 2006 23:51 | Truthseeker | 3055 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Steeds meer leden van de Amerikaanse geheime diensten sluiten op kosten van hun werkgever een particuliere verzekering tegen de eventuele financiële gevolgen van martelpraktijken en andere schendingen van de mensenrechten. Verschillende leden van veiligheidsdiensten zoals de CIA hebben dit volgens de Washington Post van maandag gezegd.

Onder de geheim agenten heerst ongerustheid over aanvechtbare praktijken die zij met instemming van de huidige autoriteiten in het kader van de strijd tegen vermeende terroristen benutten. De verzekering biedt hen dekking tegen kosten die kunnen voortvloeien uit civiele of strafrechtelijke procedures die door slachtoffers of aanklagers tegen hen zouden worden aangespannen.

De CIA moedigt bepaalde medewerkers aan de polis af te sluiten en de overheid betaalt de premie volledig terug als het gaat om 'speciale agenten'. Die maken zich volgens de Washington Post steeds meer zorgen over hun onaantastbaarheid die ze sinds de terroristische aanslagen van 11 september 2001 leken te genieten.

Zo waren er geheime CIA-gevangenissen waar bepaalde vormen van foltering werden gepleegd die door de autoriteiten in de VS als legaal zijn bestempeld. Meer betrokkenen vrezen echter dat ze wel degelijk internationaal recht en ook Amerikaanse wetten hebben overtreden bij hun ruwe verhoren van gevangenen. Die waren feitelijk ontvoerd en werden 'incomunicado' gehouden.

Bij sommige speciale agenten groeit ook de vrees voor claims tegen CIA-personeel naarmate meer bekend wordt over de aanloop naar de aanslagen van 11 september en de werkwijze na die aanslagen.

Bron: Fok / ANP