De optimale ervaring
Als wij onze bewustzijnvermogen oneindig zouden kunnen vergroten, zouden ook onze stoutste dromen uitkomen. De mogelijkheden zijn dan onbeperkt: Onsterfelijk zijn of almachtig worden als goden. We zouden alles kunnen denken, voelen, weten en doen. Of zou het voelen dan onmiddellijk een weten zijn?
Helaas is onze bewustzijn beperkt en we kunnen in een bepaalde tijd slechts een beperkte hoeveelheid informaties verwerken.
En toch iedereen kent momenten in het leven waarin we het gevoel hebben de situatie volkomen meester te zijn en alle uitdagingen moeiteloos aankunnen alsof je onder de invloed van een of andere drugs staat dat je het gevoel geeft bergen te kunnen verzetten.
Zulke momenten worden door de Hongaars-Amerikaanse onderzoeker Csikszentmihalyi ''flow'' genoemd of ‘optimale stress.’
Volgens Csikszentmihalyi ontstaat het gevoel van flow als je:
. een duidelijk doel voor ogen hebt
. onmiddellijk weet of je vooruitgang boekt
. je vaardigheden volledig benut
. je uitgedaagd voelt
. geconcentreerd bezig bent
. controle hebt over de situatie
Van het gevoel van ''flow'' krijg je positieve energie. Je raakt geïnspireerd en opgeladen en de kans is groot dat als je flow ervaart, je ook nieuwe ideeën krijgt. Dat energieke gevoel draagt, zo blijkt uit het onderzoek van Csikszentmihalyi, belangrijk bij aan ons geluksgevoel.
Terugblikkend op het afgelopen jaar zie ik helaas weinig van zulke ''flow'' momenten zoals Csikszentmihalyi deze bedoelt. Het jaar 2006 begon voor mij met het afscheid moeten nemen van een dierbare vriend en dus met een harde confrontatie met verdriet en onmacht. Op zulke momenten is het moeilijk om vooruit te kijken, om een doel voor ogen te hebben, het is alsof je weg is versperd door een rotsblok. Het was voor mij dan ook een uitdaging om dwars door innerlijke verwarring en moedeloosheid heen toch weer een weg vooruit te zoeken.
En toch juist in zulke momenten is er ook een onzichtbare hulp. Er is een innerlijke stem in je die zegt:"Ik geloof in jou, je kunt het". Er is een innerlijke kracht die je de om het onmogelijk te realiseren zodat je die rots opzij kunt schuiven. Paradoxaal genoeg dus juist door tegenslagen wordt de kracht geboren om de uitdaging aan te gaan en dat zou dus niet zijn op momenten dat je controle hebt over de situatie hebt, zoals Csikszentmihalyi beweert.
In zwakheid ligt je kracht.
Wanneer je zwak bent,
wanneer je eindelijk jezelf
je onmacht durft te bekennen,
wanneer je niet meer weet hoe verder te gaan,
eerst dan vind je die verborgen levensbron
in jezelf.
In je zwakheid ligt je eigenlijke kracht.
Voor mij is dit De optimale ervaring.
Luisa