De profiteurs van de oorlog in Irak

Do 28 December 2006 13:41 | Frank | 3759 keer bekeken | 3 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Bedrijfsleiders van ondernemingen in de defensie- en militaire industrie krijgen veel grotere loonsverhogingen dan directeuren die niet in die branche aan de slag zijn. Hun lonen zijn na 9/11 exorbitant gestegen. Dit valt op te maken uit het rapport Executive Excess.

'Algemeen directeuren in de defensie- en olie-industrie zijn erin geslaagd om de oorlog en de stijgende olieprijzen om te zetten in persoonlijke jackpots', stelt het rapport Executive Excess 2006. De studie is verricht door de denktank Institute for Policy Studies in Washington en de organisatie United for a Fair Economy in Boston.

De studie toont aan dat bedrijfsleiders van ondernemingen in de defensie- en militaire industrie veel grotere loonsverhogingen krijgen dan directeuren die niet in die branche aan de slag zijn. De top 34 onder de algemeen directeuren hebben samen bijna een miljard dollar verdiend sinds de terreuraanslagen van 11 september 2001.

Terwijl een soldaat gemiddeld 25.000 dollar verdient, haalt de Chief Executive Officer (CEO), de algemeen directeur van een defensiebedrijf, 7,2 miljoen per jaar op. Massale sommen stromen rechtstreeks naar de zakken van de toplui. Wanneer het gaat over bedrijven die geld opstrijken dankzij de oorlog in Irak, komt één naam altijd ter sprake: Halliburton.

Lees verder op ravagedigitaal

Bron: ravage digitaal

Reacties

    Stop de oorlog in Irak NU!

    Do 28 December 2006 13:52 | Frank |

    http://www.youtube.com/watch/v/9IN2rArZNeU" width="425" height="350" type="application/x-shockwave-flash">


    Business in Amerika - maar hoe staat het in Nederland?

    Za 30 December 2006 12:36 | Destrée |

    Daar lees ik: "Bedrijfsleiders van ondernemingen in de Defensie" - en het gaat over Amerika.


    Maar hoe staat het in Nederland?


    Waar sprake was van de aankoop van JSF-jachtbommenwerpers. Waar Prins Bernhard en onder meer Stork voor waren. Maar waar Pim Fortuyn op tegen was. Zoadat hij dan ook werd vermoord.


    Wie had belang bij die moord? Onder meer het Huis van Oranje - via Prins Bernhard.


    Leve de - door Balkenende nog aangeprezen oorlogsmisdadig/kolonialistisch uitzuigende - VOC-mentaliteit! Geen hond die daartegen in verzet komt.


    Moed houden maar!


    Vooral stork profiteert

    Za 30 December 2006 15:57 | Frank |

    Dit jaar https://www.yayabla.nl/nieuws.asp?article=2152" target="_blank">koos de regering definitief voor de Joint Strike Fighter als opvolger van de F-16. Maar wat gebeurt er als de PvdA volgend jaar gaat regeren? ‘JSF-vader’ Mat Herben houdt zijn hart vast, want de partij van Wouter Bos heeft u belooft onmiddellijk uit het JSF-programma te stappen.


    Mat herben is te koop
    Geen verhaal over de JSF zonder Mat Herben (53). Zonder de LPF-voorman was de Joint Strike Fighter vier jaar geleden al van de radar verdwenen. Op 4 juni 2002 steunde Herbens LPF het voorstel van Paars 2 om in zee te gaan met de JSF, terwijl de regeringspartijen PvdA en D66 tegen waren.


    ‘Nederland wil met een kleine krijgsmacht een hoogwaardige bijdrage leveren. Dan is de JSF de enige keuze.’ Voor Herben staat het als een paal boven water dat de JSF niet alleen de beste investering is voor Defensie, maar ook voor de Nederlandse industrie. ‘Zonder JSF kwijnt onze luchtvaartindustrie weg. En dat zeg ik niet omdat ik honderdduizend euro zou hebben gekregen van Lockheed. (waar heb ik dat eerder gehoort) Het idee dat mijn stem voor zo’n bedrag te koop is’, schatert het Kamerlid. Concluderend dat zijn stem dus wel te kopp is, maar voor meer dan honderdduizend euro.


    ‘Verkapte staatssteun’
    Lariekoek en volksverlakkerij. PvdA-defensiespecialist Luuk Blom (48) heeft geen andere woorden voor de argumenten waarmee ons de Joint Strike Fighter worden ‘aangepraat’. ‘Nederland heeft meer dan achthonderd miljoen euro in de ontwikkeling van een vliegtuig gestoken, terwijl de garantie nul is dat we ook maar iets terugkrijgen. Die hele business case is een lachertje. Tachtig procent van de orders zit bij Stork.