Rellen Iran grotendeels in scène gezet

Wo 8 Februari 2006 23:11 | Truthseeker | 3200 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Net als in andere landen gingen de afgelopen dagen ook in Iran mensen de straat op om te protesteren tegen de spotprenten van de profeet Mohammed. In de hoofdstad Teheran werden onder meer stenen en molotovcocktails gegooid naar de Deense ambassade. In totaal kwamen al negen mensen om het leven bij de rellen. Het gebeuren ziet er op het eerste gezicht heel chaotisch uit, maar het blijkt wel degelijk goed georganiseerd. NRC Handelsblad schrijft er vandaag een achtergrondartikel over.

De demonstranten zijn merendeels lid van de 'soldaten' van ayatollah Khomeini's 'vrijwilligersleger', mensen die altijd voorop staan als het Iraanse regime daarom vraagt, zo schrijft het NRC. Afgelopen maandagavond zijn ze er ook weer; mutsje op, baardje, legerbroek en protesteren maar. Haast niemand heeft de bewuste cartoons gezien, maar dat maakt niet uit. Iran moet laten zien dat het tegen de publicatie van de cartoons is, en daar moeten zij aan meehelpen. Er zijn echter wel bepaalde regels aan verbonden. Zo mag er met dingen gegooid worden en mogen een paar mensen het hek over, maar de ambassade mag niet in brand worden gezet. De politie kan niemand slaan, want dat zou betekenen dat de Iraanse overheid opeens de Denen zou beschermen.

"Jullie revolutionaire daad wordt gewaardeerd, maar pas op dat jullie je religieuze broeders niet verwonden", zo roept een commandant van de politie door een megafoon. Hierna kunnen de rellen van start. Er vliegen stenen, vuurwerk en molotovcocktails door de lucht. In de tuin van de ambassade wordt een boom in brand gestoken. Leuzen als "Dood aan Denemarken" worden geschreeuwd en er wordt een Deense vlag verbrand. Enkele demonstranten gaan echter te ver en proberen met een stormram de toegangsdeur van de ambassade in te beuken. De politie vuurt vervolgens een traangasgranaat af, waardoor de sfeer toch nog even dreigt te ontploffen.

Niet veel later beëindigen leiders van de groep de protestactie. "Wij zijn geïnfiltreerd door hypocrieten, ga allemaal naar huis. Dit is niet ons programma", zo wordt er omgeroepen. Een commandant van de politie stelt voor om even verderop te gaan bidden. De brandende boom in de ambassadetuin wordt geblust. Even later wordt omgeroepen dat degenen die nog terug naar Karaj (een satellietstad van Teheran) willen, op moeten schieten. "De bussen staan klaar. Wie nu niet mee gaat, moet alleen naar huis!" Diezelfde avond nog zijn de demonstranten wereldnieuws.

Rice: Landen wakkeren woede aan
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice is er eveneens van overtuigd dat Iran de woede om de spotprenten opzettelijk aanwakkert. Ook Syrië maakt zich hier schuldig aan, zo meent de minister. Zij uitte deze beschuldiging vandaag na een onderhoud met haar Israëlische ambtgenoot Livni. Rice meent dat de twee landen hadden moeten zeggen dat geweld niets oplost. "Iran en Syrië hebben er alles aan gedaan om sentimenten aan te wakkeren en deze voor hun eigen doeleinden te gebruiken. De wereld moet ze daarop aanspreken", aldus de minister.

George Bush riep eerder vandaag moslimlanden op alles te doen om een eind te maken aan de rellen. "Geweld is geen middel om je ongenoegen over publicaties in de vrije pers te uiten", aldus de Amerikaanse president na een gesprek met de Jordaanse koning Abdullah. Laatstgenoemde zei het geweld eveneens af te keuren

EU: Dialoog media en religies
Ondertussen heeft Europees commissaris Frattini van Justitie en Binnenlandse Zaken) verklaard bereid te zijn op korte termijn religieuze leiders en vertegenwoordigers van de media bijeen te roepen voor een dialoog, als daaraan behoefte bestaat in de mediawereld. Volgens Frattini zou zo'n tweegesprek kunnen leiden tot meer wederzijds begrip. De commissaris wil de bijeenkomst in mei van dit jaar organiseren. Het zou een voorschot moeten zijn op een grotere conferentie met religieuze leiders, aan het einde van dit jaar. Frattini wil eveneens praten over een vrijwillige gedragscode voor journalisten.

Redactie opgestapt na weigering directie
In New York zijn drie redacteuren en een journalist van het gratis blad The New York Press opgestapt nadat de directie plaatsing van de omstreden spotprenten van Mohammed had verboden. De redactie wilde de tekeningen als illustratie gebruiken bij een verhaal over de internationale rel die rond de cartoons is onstaan. De directie stemde hier echter op het laatste moment niet mee in. The New York Press kwam vorig jaar in opspraak toen het blad vrij luchtig deed over het overlijden van de paus.

Bron: NRC Handelsblad / ANP e.a.