Cohen: Verdonk is heethoofd met koud hart

Wo 4 Januari 2006 17:44 | Webskater | 3182 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

AMSTERDAM - Het ontbreekt minister voor Vreemdelingenzaken Rita Verdonk (VVD) aan een 'koel hoofd' en een 'warm hart'. Dat vindt de Amsterdamse burgemeester Job Cohen (PvdA). De man die de Vreemdelingenwet in het tweede kabinet-Kok als staatssecretaris van Justitie ontwierp, doet zijn uitspraken deze week in het weekblad Vrij Nederland.



Cohen noemt de portefeuille Vreemdelingenzaken rampzalig, omdat altijd sprake is van een verschrikkelijke beslissing. "Er komen mensen binnen van wie je moet constateren dat ze niet worden toegelaten. En zodra dat een gezicht heeft, heb je het gevoel: wat leven we in een klotewereld."


Procedures

De door Cohen ontworpen Vreemdelingenwet kenmerkt volgens de burgervader het versnellen van procedures. Het huidige beleid dat wordt gevoerd 'in een ander kabinet, in een andere tijd', is niet zoals hij het had bedoeld, zegt hij. In het huidige beleid ziet Cohen een 'heethoofd met een koud hart' aan het werk, terwijl Vreemdelingenzaken volgens hem juist een 'koel hoofd en een warm hart' vereist.

Ook vice-president Willem van Bennekom van de Amsterdamse rechtbank heeft in het weekblad kritiek op het asielbeleid van Verdonk. Asielzoekers hebben volgens Van Bennekom geen eerlijke kans in de Nederlandse procedure. Hij beschuldigt de Raad van State van het 'dekken' van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). "Ik denk dat de kans om bij de Raad van State gelijk te krijgen voor de IND veel groter is dan voor de asielzoeker", zegt Bennekom in het weekblad.

Gecriminaliseerd

Oud-minister voor Vreemdelingenzaken Hilbrand Nawijn valt Van Bennekom bij. "Ik ben voor een streng asielbeleid, maar het is nu wel doorgeslagen. Uitgeprocedeerde asielzoekers worden gecriminaliseerd."

Nawijn uit ook kritiek op de IND. "De IND is zo gebureaucratiseerd, dat er geen ruimte meer is om waar nodig soepel met de regels om te gaan." Twee anonieme medewerkers van de IND zeggen in het weekblad dat de dienst een 'technocratische machine' is geworden. "Er zitten mensen asielaanvragen te beoordelen die nog nooit een asielzoeker hebben gezien."

Bron: NOVUM