Al Gore in Amsterdam: onze planeet heeft koorts!

Za 7 Oktober 2006 00:53 | Truthseeker | 3931 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

AMSTERDAM - Bedrijven moeten zich meer gaan focussen op ‘algemene waarden’. De ernstige milieuvervuiling op aarde toont aan dat ondernemers er niet goed aan doen alleen te kijken naar belangen voor de korte termijn. ‘De toekomst schreeuwt om actie. Onze planeet heeft koorts.’ Dat zei de voormalige vice-president van de Verenigde Staten, Al Gore, vrijdag in Amsterdam.

Gore hekelde in zijn toespraak bedrijven en investeerders die zich blindstaren op kwartaalrapporten en niet verder vooruitkijken. Hij brak een lans voor een ‘benadering waarin het volledige spectrum’ wordt meegenomen en sprak in dat verband van een morele verantwoordelijkheid. De uitdagingen waar bedrijven maar ook de mensheid voor staan, zijn niet gering, zei Gore. Hij sprak over de klimatologische crisis die de aarde en de mensen die hier (nog gaan) leven bedreigen en noemde daarbij de smeltende noordpool als voorbeeld.

Bush Regering
De voormalige vice-president veegde in zijn toespraak meerdere malen de vloer aan met de zittende regering van president Bush. De Verenigde Staten vormen in de wereld de grootste milieuvervuiler, maar trokken zich enkele jaren geleden eenzijdig terug uit het Kyoto-protocol, dat bedoeld is om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. Gore zei wel enige hoop te hebben dat er op dat vlak wat gaat veranderen in zijn land. Een aantal Amerikaanse staten en meer dan driehonderd steden zetten zich tegenwoordig beter in voor het milieu.

Gore woonde in Amsterdam een conferentie bij over duurzaamheid. Op de conferentie zijn een reeks richtlijnen gelanceerd voor duurzame verslaglegging voor bedrijven. Het gaat daarbij om activiteiten die het milieu moeten beschermen en zaken als gelijkheid tussen mannen en vrouwen. De richtlijnen gaan als de zogeheten G3 door het leven. Gore noemde de richtlijnen van groot belang omdat bedrijven zo beter kunnen worden aangesproken op zaken die het milieu en daarmee ook de mensheid schade toebrengen.

De vice-voorzitter van de Europese Commissie, Margot Wallström, toonde zich voorstander om de G3-richtlijnen op termijn verplicht te stellen. ‘Persoonlijk vind ik dat we die kant op moeten gaan.’. Op dit moment is het daar echter nog veel te vroeg voor omdat er binnen de EU nog onvoldoende draagvlak is.

Staatssecretaris Van Geel (Milieu) enthousiast

Staatssecretaris Van Geel (Milieu) vindt dat de voormalige Amerikaanse vice-president Al Gore een prestatie van formaat heeft geleverd met diens film over klimatologische bedreigingen.

De bewindsman denkt dat de film die vrijdag in Nederland in première gaat een belangrijke rol kan spelen in de bewustwording over de opwarming van de aarde en de gevolgen daarvan voor de mensheid.

„Gore is al 25 jaar actief op dit gebied en verdient wat mij betreft de credits”, aldus Van Geel vrijdag tegenover verslaggevers.

„Het is een Amerikaanse gelikte film die een stimulans vormt om nog meer te doen voor het milieu”, aldus Van Geel, die de première van An Inconvenient Truth (Een ongemakkelijke waarheid) vrijdagavond in Amsterdam bijwoont. Van Geel en Al Gore waren vrijdag in Amsterdam aanwezig bij een conferentie bij over duurzaamheid.

Van Geel zei dat Nederland nog meer moet doen om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. „Als je ziet hoe snel het klimaat verandert, moeten we nog veel meer doen”, aldus de bewindsman.

De film van Al Gore geeft volgens Van Geel op een indringende manier een beeld van de milieuproblemen die de aarde bedreigen. De beelden tonen de noodzaak tot een mentaliteitsverandering en kunnen ervoor zorgen dat het klimaatprobleem nog meer op de agenda komt, aldus de bewindsman.

Van Geel zei verder dat het 'Lot van het milieu in handen ligt van bedrijven'. De kwaliteit van het milieu ligt op korte termijn in handen van multinationale bedrijven en non-gouvernementele organisaties (ngo's).

Balkenende fan van Al Gore
Premier Jan Peter Balkenende (CDA) is fan van de Amerikaanse oud-vicepresident Al Gore. Dat zei hij vrijdag tijdens de wekelijkse ministerraad. De premier bezoekt vrijdagavond de première van 'An inconvenient truth', de film van Gore over de gevolgen van klimaatsverandering.

"Ik volg Al Gore al sinds begin jaren negentig, de tijd dat Clinton voor het eerst was gekozen tot president." Gore was vicepresident tijdens Clintons regeerperiode. Volgens Balkenende heeft Gore, die in 2000 de strijd om het Witte Huis nipt verloor van de huidige president George Bush, altijd 'interessante conferenties' georganiseerd over dit onderwerp. "Ik zie er naar uit om met hem van gedachten te wisselen."

Gores film over de gevolgen van het broeikaseffect werd in mei al vertoond op het festival in Cannes. Als de voorspellingen van Gore uitkomen, staat Nederland over vijftig jaar onder water.

De Wereldomroep heeft een radiofragment online staan. Beluister de bijdrage over 'An Inconvenient Truth. (9'25")

Real Media - Windows Media Player



Bron: Diverse