Mogelijke uitzetting met water overgoten lesbische Nigeriaanse asielzoekster

Di 17 November 2020 13:15 | Astrid Essed | 95 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
MOGELIJKE UITZETTING MET KOKEND WATER OVERGOTEN LESBISCHE NIGERIAANSE ASIELZOEKSTER NAAR ONVEILIG NIGERIA
ZIE OOK
EN

 
Beste lezers,
Waarschijnlijk hebben jullie destijds meegekregen, dat een Nigeriaanse vrouw ''Happy'' genaamd, begin augustus door medebewoners werd overgoten met kokend water. [1]
Inmiddels dreigt zij te worden uitgezet, terwijl in Nigeria homosexualiteit strafbaar is. [2]
Dat hoeft niet automatisch te gelden voor lesbisch zijn, maar in Nigeria is ook lesbisch zijn strafbaar [3], wat Happy in zware problemen kan brengen.
Toch dreigt Staatssecretaris Broekers-Knol deze vrouw uit te zetten naar Nigeria en lijkt doof te zijn voor argumentatie te harer gunste, zoals uit een Brandbrief
aan de Tweede Kamer van Stichting LGBT Asylum Support blijkt. [4]
Zie ook rapport Stichting LGBT Asylum Support [5] 
Dit is ernstig, in strijd met het Vluchtelingenverdrag [6], maar vooral met de menselijkheid.
Vandaar dit bericht op mijn website
Als iemand voor deze vrouw, of in het algemeen, iets wil doen voor de
rechten van homosexuele/lesbische asielzoekers, die dreigen te worden teruggestuurd naar een land, waar ze niet veilig zijn, dan graag.
Zie trouwens ook onder noot 7 een aantal landen waar lesbisch zijn strafbaar is gesteld [Niet alle landen, die
homosexualiteit strafbaar stellen, stellen namelijk lesbisch zijn strafbaar]
Onder het bericht, het notenapparaat
ZIE OOK
Astrid Essed
HET BERICHT:

Met kokend water overgoten, eerste hulp geweigerd, nu door staatssecretaris met één pen-streek teruggestuurd? 

LINK
TEKST


Stichting LGBT Asylum Support heeft een brandbrief opgesteld voor de staatssecretaris en de Tweede Kamer waarin verzocht wordt de beschikking over de mogelijke uitzetting in te trekken. “De risico’s die de staatssecretaris neemt zijn absoluut onaanvaardbaar”, legt voorzitter Sandro Kortekaas uit. “Homoseksualiteit is bij wet verboden in Nigeria en LHBTI worden vaak slachtoffer van gruwelijk geweld. Het nieuws over de homofobe actie waarvan Happy slachtoffer werd is viraal gegaan. Ze heeft in de media verteld dat ze aangevallen is door landgenoten omdat ze lesbisch is. Door haar vriendin en diens 18 maanden oude zoontje te beschermen, kreeg Happy het kokend hete water over zich heen. De Nigeriaanse Ambassade heeft ons meerdere keren gebeld om informatie te vragen over Happy, waaraan we natuurlijk niet meegewerkt hebben. Denkt de staatssecretaris werkelijk dat ze onopgemerkt en veilig kan terugkeren naar Nigeria? Dat is ongekend!”

In de brandbrief wordt ook de onrechtmatige besluitvorming door de IND aangehaald. In meerdere opzichten is de werkinstructie 2019-17 onjuist toegepast, schrijft de stichting. De IND mag termen als “bewustwordingsproces” en “zelfacceptatie” niet meer gebruiken. In verkapte vorm is dat in het besluit om Happy’s asielaanvraag af te wijzen toch gedaan, volgens LGBT Asylum Support: “Het proces van de ontdekking van de gerichtheid en de wijze waarop de vreemdeling heeft verklaard daarmee te zijn omgegaan”. Met “het proces van de ontdekking” en “de wijze waarop” wordt feitelijk hetzelfde gevraagd als “bewustwordingsproces” en “zelfacceptatie”. Daarover heeft toenmalig staatssecretaris Mark Harbers in december 2018 aan de Tweede Kamer uitgelegd dat de IND asielzoekers niet meer zal vragen om hun bewustwordingsproces te schetsen of om aannemelijk te maken dat er sprake is van zelfacceptatie. Hiermee is deze wijze van toetsen overduidelijk onrechtmatig.

In het overgrote deel van de asielprocedures op basis van seksuele geaardheid, zou toch nog indirect gevraagd worden naar het zogenoemde bewustwordingsproces en de zelfacceptatie. Daarom verzoekt LGBT Asylum Support de staatssecretaris in de brandbrief om extern onderzoek te laten verrichten naar alle afwijzingen van asielaanvragen door de IND van LHBTI-asielzoekers sinds de invoering van de nieuwe werkinstructie in 2018.
 
Bron & beeld: Stichting LGBT Asylum Support
link: https://www.out.tv/nieuws/met-kokend-water-overgoten-lesbische-vluchteling-mogelijk-uitgezet-naar-nigeria/  
NOTEN
[1]
''Een Nigeriaanse asielzoekster die onlangs in asielzoekerscentrum Gilze het doelwit was van een aanval door landgenoten, is voor haar veiligheid overgeplaatst naar een ander azc. Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zegt dat de vrouw met haar 18 maanden oude kind is opgenomen in het azc in Grave.

De aanval vond begin deze week plaats, toen de Nigeriaanse vrouw haar vriendin, eveneens uit Nigeria en bewoonster van een azc in Friesland, op bezoek had. Er ontstond ruzie met een Nigeriaans stel dat de twee uitschold voor "stomme lesbiennes". De leiding werd erbij geroepen, maar die kon niet voorkomen dat de bezoekende vrouw werd overgoten met kokend water door de vrouw van het (hetero-)stel.

NOS
COA VERPLAATST NIGERIAANS SLACHTOFFER HOMOHAAT
NAAR ANDER AZC
[2]

36. nigeria (14 jaar gevangenisstraf - doodstraf)

Gevangenisstraffen voor homoseksualiteit lopen in Nigeria op tot 14 jaar. In gebieden waar de shariawetgeving van toepassing is, staat de doodstraf op homoseksualiteit. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken geldt dit ook voor buitenlandse homo's. In de zomer van 2017 werden nog tientallen mannen opgepakt vanwege hun geaardheid

IN WELKE LANDEN IS HOMOSEXUALITEIT STRAFBAAR?
[3]
Enkele landen waar lesbisch zijn strafbaar is
Zambia - Zuid-Sumatria - Verenigde Arabische Emiraten - Tobago - Tunesië - Tanzania - Togo - Trinidad - Salomoneilanden - Somalië - Sri Lanka - Soedan - Syrië - Saoedi Arabië - Senegal - Saint Vincent - Saint Lucia - Oeganda - Oman - Qatar - Nigeria - Marokko - Mauritanië - Malediven - Maleisië - Malawi - Libië - Liberia - Jemen - Jamaica - Irak - Iran - Indonesië - Atjeh - Guinea - Gambia - Ethiopië - Eritrea - Dominica - Comoren - Kameroen - Burundi - Botwana - Bhutan - Barbados - Barbuda - Algerije. 
HOLEBI INFO
STEEDS MEER LANDEN MAKEN NU OOK LESBISCH ZIJN STRAFBAAR
[4]
''Stichting LGBT Asylum Support heeft een brandbrief opgesteld voor de staatssecretaris en de Tweede Kamer waarin verzocht wordt de beschikking over de mogelijke uitzetting in te trekken. “De risico’s die de staatssecretaris neemt zijn absoluut onaanvaardbaar”, legt voorzitter Sandro Kortekaas uit. “Homoseksualiteit is bij wet verboden in Nigeria en LHBTI worden vaak slachtoffer van gruwelijk geweld. Het nieuws over de homofobe actie waarvan Happy slachtoffer werd is viraal gegaan. Ze heeft in de media verteld dat ze aangevallen is door landgenoten omdat ze lesbisch is. Door haar vriendin en diens 18 maanden oude zoontje te beschermen, kreeg Happy het kokend hete water over zich heen. De Nigeriaanse Ambassade heeft ons meerdere keren gebeld om informatie te vragen over Happy, waaraan we natuurlijk niet meegewerkt hebben. Denkt de staatssecretaris werkelijk dat ze onopgemerkt en veilig kan terugkeren naar Nigeria? Dat is ongekend!”
OUT TV
MET KOKEND WATER OVERGOTEN LESBISCHE VLUCHTELING MOGELIJK UITGEZET NAAR NIGERIA
[5]
RAPPORT
WE FEEL UNSAFE
ONVEILIGHEID IN AZC'S BIJ LBHTI ASIELZOEKERS
[6]

Article 33. - Prohibition of expulsion or return ("refoulement")

1. No Contracting State shall expel or return ("refouler") a refugee in any manner whatsoever to the frontiers of territories where his life or freedom would be threatened on account of his race, religion, nationality, membership of a particular social group or political opinion.

Convention relating to the Status of Refugees 

Convention relating to the Status of Refugees, 189 U.N.T.S. 150, entered into force April 22, 1954. 

[7]

''Enkele landen waar lesbisch zijn strafbaar is

Zambia - Zuid-Sumatria - Verenigde Arabische Emiraten - Tobago - Tunesië - Tanzania - Togo - Trinidad - Salomoneilanden - Somalië - Sri Lanka - Soedan - Syrië - Saoedi Arabië - Senegal - Saint Vincent - Saint Lucia - Oeganda - Oman - Qatar - Nigeria - Marokko - Mauritanië - Malediven - Maleisië - Malawi - Libië - Liberia - Jemen - Jamaica - Irak - Iran - Indonesië - Atjeh - Guinea - Gambia - Ethiopië - Eritrea - Dominica - Comoren - Kameroen - Burundi - Botwana - Bhutan - Barbados - Barbuda - Algerije.''
HOLEBI INFO
STEEDS MEER LANDEN MAKEN NU OOK LESBISCH ZIJN STRAFBAAR
Uit een nieuw rapport door het Human Dignity Trust, gepubliceerd naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie op 17 mei, blijkt dat steeds meer homofobe landen nu ook lesbisch zijn strafbaar maken. Want je zal het nauwelijks geloven, maar in veel landen waar homoseksualiteit al jaren strafbaar is, was eerder lesbisch zijn niet strafbaar. Maar ondertussen is in 1 op 4 landen lesbisch zijn ook illegaal. Het is trouwens voor het eerst, dat er een rapport uitkomt met een diepgaande analyse van de manier waarop wetten tegen homoseksualiteit, in het bijzonder van invloed zijn op lesbiennes en biseksuele vrouwen. Eerder lag de focus steeds enkel op homo's en biseksuele mannen.

Verontrustend is het feit dat in de afgelopen 15 jaar steeds meer landen, waar eerder homoseksualiteit al strafbaar was, maar lesbisch zijn niet, nu hun wetten hebben aangepast, waardoor ook lesbisch zijn strafbaar is. Dit heeft vanzelfsprekend een zeer nefaste impact op de vele lesbiennes in deze landen. Zo blijkt onder andere uit het rapport dat lesbische vrouwen steeds vaker het slachtoffer worden van zogenaamde correctieve verkrachtingen. Daarbij worden ze verkracht vanuit de veronderstelling dat ze nadien wel hetero zullen worden. Eerder bleek trouwens al dat de zogenaamde correctieve verkrachtingen ook erg vaak komen in Zuid-Afrika, waar homoseksualiteit niet strafbaar is, en waar homo's en lesbiennes zelfs kunnen trouwen en kinderen adopteren. Verder blijkt ook dat lesbiennes dubbel te maken krijgen met discriminatie en geweld, omwille van het feit dat ze als vrouw extra onder druk worden gezet vanuit de culturele tradities, waarbij ze worden geacht te trouwen, kinderen te krijgen en te zorgen voor hun (een) man. Een vrouw die leeft zonder man wordt in veel landen niet aanvaard.

Enkele landen waar lesbisch zijn strafbaar is
Zambia - Zuid-Sumatria - Verenigde Arabische Emiraten - Tobago - Tunesië - Tanzania - Togo - Trinidad - Salomoneilanden - Somalië - Sri Lanka - Soedan - Syrië - Saoedi Arabië - Senegal - Saint Vincent - Saint Lucia - Oeganda - Oman - Qatar - Nigeria - Marokko - Mauritanië - Malediven - Maleisië - Malawi - Libië - Liberia - Jemen - Jamaica - Irak - Iran - Indonesië - Atjeh - Guinea - Gambia - Ethiopië - Eritrea - Dominica - Comoren - Kameroen - Burundi - Botwana - Bhutan - Barbados - Barbuda - Algerije.
LEES OOK
STOP MET SEKSUELE GEAARDHEID & GENDER IDENTITEIT TE BESCHOUWEN ALS EEN ZIEKTE

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info  

Meer van Astrid Essed