FASCISTEN IN PROVINCIEBESTUUR?/LAAT HET NIET TOE!

Zo 8 Maart 2020 12:52 | Astrid Essed | 213 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
FASCISTEN IN PROVINCIEBESTUUR? LAAT HET NIET TOE
WEBSITE ANTIFA BRABANT
ZIE OOK

Fascisten dreigen deel uit te gaan maken van het provinciebestuur in Noord-Brabant. Dat kunnen we niet zomaar laten gebeuren. Als deze stap wordt gezet, dan staat na landelijke verkiezingen de weg nog wijder open voor deelname van fascisten aan de komende regering. Het is zaak dat hier actie tegen komt, snel en fel. Er is echt meer nodig dan vriendelijke verzoekjes aan het CDA om alsjeblieft niet met Forum voor Democratie in zee te gaan.

Moeten we nog uitleggen dat FvD een fascistenclub is? Een lange reeks uitspraken van de Opperste Leider. Thierry Baudet, wijzen in die richting. Zijn contacten in het extreem-rechtse milieu doen dat ook. Voorbeelden genoeg. Zijn uitgesproken voorkeur voor een ‘blank’ dan wel ‘boreaal’ Europa’; zijn gespeelde paniek dat Nederland ten gronde gaat als er geen Drastische Maatregelen worden genomen, onder Zijn Leiding; zijn neerbuigende praat over vrouwen die hardhandig veroverd – lees: verkracht – willen worden; het keiharde racisme, seksisme en autoritaire nationalisme druipt er van af. Mensen die het niet met hem eens zijn moeten wat hem betreft ontslagen worden: voor andersdenkenden is bij Baudet geen plaats. Met Baudet aan de macht, verandert Nederland openlijk in een racistische, nationalistische politiestaat, waar grote ondernemers mogen doen wat ze willen, en witte mensen die niet in villa’s wonen worden getroost dat ze in ieder geval ‘meer waard’ zijn dat zwarte mensen, dat zij ‘ erbij horen’, en moslims, vluchtelingen en dergelijke niet. Het Forum voor Democratie is een fascistenclub, met Baudet als onbetwiste leider.

Welnu, deze fascistenclub dreigt toe te treden tot het provinciebestuur. Dat is op zich al slecht. CDA en VVD halen het Forum er graag in omdat ze samen met die fascistenclub de tractorboeren tegemoet kunnen komen in hun strijd voor het ongebreideld recht om met stikstof te strooien. Zo’n provinciebestuur is goed voor sommige agrarische ondernemers, en dus slecht voor milieu, natuur, voor de gezondheid van mensen en van andere dieren. Maar het gaat veel verder dan dat. Volgend jaar zijn er verkiezingen. Een van de opties dan wordt een rechtse regering, met de Forum-fascisten erin. Wat nu in Noord-Brabant dreigt, is proefdraaien. Als het in het Brabantse bestuur niet onmiddellijk ruzie wordt, als VVD, CDA en Forum een paar dingen naar hun tevredenheid geregeld krijgen, zal de weerstand om het ook landelijk met FvD te proberen, verder afnemen. Zo kunnen we van een provincie met fascisten in het bestuur terechtkomen in een land waar fascisten in de regering meedoen.

Dan gaat het niet alleen meer om stikstof en tractorknokploegen. Dan gaat het om beleid tegen vluchtelingen, voor keihard gesloten grenzen en voor deportaties voor wie hier al binnen is gekomen. Dan krijgen we milieuverwoesting voor en door de grote ondernemers, zonder zelfs de schijn nog op te houden. We hebben nu een ‘gewone’ rechtse regering, en dat is akelig. Met fascisten erin kan een volgende regering nog veel akeliger worden. Dan lopen de restanten van vrijheid en gelijkwaardigheid in de maatschappij nog veel meer gevaar dan ze toch al doen. Wie dat zomaar laat passeren, is onverantwoordelijk bezig. Wie er aan meewerkt, collaboreert met oprukkend fascisme. Wie de mensen van het Forum gelooft als ze beloven zich aan afspraken te houden, ziet over het hoofd dat fascisten op weg naar de macht alles zullen zeggen om mensen zand in de ogen te strooien en te misleiden. Fascisten vermommen zich keurige coalitiepartners, tot ze zich sterk genoeg voelen om hun coalitiepartners te dumpen. Zo ver mogen we het niet laten komen!

Hoe bereiken we dat? Niet door te smeken aan zogeheten democratische partijen om het alsjeblieft niet te doen. Wel door ze voor het blok te zetten, door ze met woorden en daden duidelijk te maken: ‘als jullie met fascisten gaan besturen, zul je dat bezuren’. CDA en VVD zijn volstrekt medeplichtig. Zij banen de weg voor het Forum, voor het fascisme. Zij halen die partij nu het bestuur in, en morgen wellicht in de regering. Samen met zo ongeveer de complete gevestigde politiek hebben ze meegedaan mat het stigmatiseren van vluchtelingen, van moslims. Zij deden in bedekte termen wat fascisten openlijk en heftiger willen: racistisch beleid doorzetten, een politiestaat doordrukken. Zonder deze voorbereiding was het fascisme nooit op de drempel van de bestuursmacht gekomen. Wie de fascisten terug wil helpen duwen, zal ook hun medeplichtigen – hun coalitiepartners en hun wegbereiders, CDA, VVD, en zij niet alleen – dienen te bestrijden.

Er is nog tijd om dit tegen te houden, maar niet veel. ‘Het bestuursakkoord komt pas in april’, schrijft Omroep Brabant.(2) In dat akkoord gaat het over beleid, maar ook over de verdeling van posten. Terwijl fascisten en ‘ gewone’ politici daar over onderhandelen, kunnen wij de druk opvoeren. Met luidruchtig protest, voorzien van argumenten. Op papier, op internet maar vooral ook op straat:

Geen fascisten in het provinciebestuur, geen coalitie van Forum, CDA en VVD. Wie de fascisten aan macht helpt, verdient felle bestrijding. Antifa Brabant roept iedereen op om, met welk geschikt middel dan ook, de strijd tegen dit fascisme in het provinciebestuur te voeren, en die strijd te richten tegen het Forum, maar net zo goed tegen de collaborateurspartijen die dat Forum in het zadel dreigen te helpen. Nog steeds: No Pasaran!

Verdere verspreiding van deze tekst waarderen we. Maar dit is geen petitie. Dit is een actie-oproep. De beste folluw-up voor deze tekst is dan ook de daad die er op volgt.

Antifa Brabant

Noten:

Voor documentatie over de opvattingen van Baudet en FvD, zie de website https://valsepianobaudet.noblogs.org/ , helaas recentelijk niet bijgehouden. Verder ook talloze artikelen van Pyt van der Galiën en Arnold J. van der Kluft op de website https://www.krapuul.nl/

2. Jan de Vries, ‘Forum voor Democratie gaat vrijwel zeker Brabant mee besturen’, 5 maart 2020, https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3167004/Forum-voor-Democratie-gaat-vrijwel-zeker-Brabant-mee-besturen

Meer van Astrid Essed