World Economic Forum.

vrijdag 24 januari 2020 09:22 | Wouter ter Heide. | 356 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

Davos staat deze week in het teken van het World Economic Forum (WEF). Daar worden de risico's voor de wereldorde besproken. Helaas staat de wereldorde zelf niet ter discussie in het Zwitserse skioord. Het is dit onachtzame verzuim waardoor het WOF zichzelf degradeert tot een exclusieve mondiale 'praatclub' die zijn vingers niet brand aan de allergrootste bedreiging van de wereld: "Het klimaatprobleem". Want om die alomvattende bedreiging daadwerkelijk het hoofd te bieden zou de mondiale elite zich gezamenlijk moeten storten op de creatie van een orde waarmee dit alomvattende probleem adequaat kan worden aangepakt.

Een aanpak die neerkomt op de creatie van een mondiale samenlevingsorde die niet wordt gedicteerd door plaats- en tijdgebonden parlementaire (wie regeert dicteert) en monetaire (wie betaalt bepaalt) kortetermijnbelangen, maar door het overstijgende  Algemeen Belang: "De leefbaarheid van onze planeet".

Om in Davos de groten der aarde daarmee te confronteren, zie ik hier een taak weggelegd voor de Nederlandse delegatie. Hopelijk zien premier Rutte en de ministers Kaag en Bruins brood in dit ideële lobbywerk, waar zij niet voor zijn ingehuurd.

Wouter ter Heide.