Kredietcrisis, moeder aller crises.

Wo 8 Oktober 2008 12:58 | Wouter ter Heide. | 3157 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen

 

De blinde paniek die de beurzen heeft getroffen, is tekenend voor het onbegrip hoe deze ‘moeder aller crises’ bestreden moet worden. Wel wordt beseft dat de kredietcrisis niemand persoonlijk is aan te rekenen, dus buiten de persoonlijke invloedssfeer ligt, maar de oplossing wordt daarin niet gezocht. Logisch, omdat daarvoor afstand genomen moet worden van het geheiligde (want onvervangbaar geachte) financiële systeem ten gunste van de Gaia-hypothese, waarin de wereld als een organische gigaeenheid wordt beschouwd, waar de mens niet boven staat, maar enkel deel van uitmaakt. Een levend oerorganisme dat zichzelf in stand houdt en van daaruit handelt, m.a.w. niet uit berekende zelfzuchtigheid maar op organische wijze politiek bedrijft. Door gezamenlijk (als mensheid, in VN-verband) op zoek te gaan naar de maatschappelijke vertaling van deze onzelfzuchtige immateriële manier van leiding geven, die niet persoonsgebonden is, moeten wij in staat zijn de kredietcrisis en daarmee alle andere crises de baas te worden, waarmee wij meester worden over ons eigen lot. Wat het succes van de humane (want geweldloze) mondiale zoektocht in VN-verband betreft voel ik mij gesterkt door de bijbelse oproep ‘zoekt en gij zult vinden’ (Matth. 7:7-8), hoe ouderwets (dus irrelevant) dat ook klinkt in onze geseculariseerde no-nonsense tijd.
Bron: Het Financieele Dagblad, 7 oktober.

Reacties

    VN versus IK

    Vr 10 Oktober 2008 17:30 | Vincent Brunott |

    'Moeder aller crises' klinkt lekker maar zegt niets. En nu er dan weer een crisis is die zich niet zomaar even op laat lossen zouden we onze wereldwijde financiële beslommeringen maar uit handen moeten geven aan de VN? En dat na al het onbenul, wangedrag en alle politieke intriges waar de geschiedenis van de VN en haar voorganger 'de Volkerenbond' bol van staan? Ik dacht van niet!...

    Bestudeer eens de ontstaansgeschiedenis van het huidige Israël (gezien alle ellende die daaruit is voortgekomen nou niet bepaald een geslaagde actie). Bezie ook eens de plannen die de VN voor Nederland in de la heeft liggen. Vraag 'de gewone mensen' in gebieden waar de 'internationale gemeenschap' (die heel wat minder internationaal is dan de naam doet vermoeden) heeft zitten stoken om haar vunzige (westerse, vooral anglo-amerikaanse) belangen te behartigen, eens wat ze  denken van bijvoorbeeld 'de blauwhelmen'. En wat te denken van de persoonsverheerlijking (symboolpolitiek) door de VN rond bijvoorbeeld zo iemand als Nelson Mandela? Prima dat in zuid-Afrika de apartheid is afgeschaft maar Nelson was slechts een pion in dat spel. En heb je de beelden gezien van zijn laatste verjaardag? Nelson als god op een troon in een stadion met een ware volksmassa aan zijn voeten?

    En tenslotte: De mens is geen plant, geen organisch groeiend gewas zonder eigen wil en zonder 'ik' en wil dat ook helemaal niet worden. Wat mij betreft: Gelukkig maar!