Recherche wil gamers als speurneuzen inzetten

vrijdag 12 november 2010 11:43 | Brekendnieuws | 2181 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

Goed nieuws voor de gamers want de recherche wil ze gaan inzetten om misdrijven op te sporen. Zeg maar een Nederlandse variant van crimestoppers. In ieder geval kun je de recherche geen gebrek aan inventiviteit ontzeggen want na de de webcamaangifte en twitterende politiebureaus, YouTube en Hyves als openbare schandpaal te gebruiken, heeft de politie nog meer ambitieuze plannen op internet. Politiekorps Noord- en Oost Gelderland gaat een 'social game' ontwikkelen, die moet helpen om misdrijven op te lossen. Het politiespel moet op sociale netwerken als Facebook komen te staan en doet denken aan razend populaire spellen als Farmville. De politie wil met het spel gebruik maken van de creativiteit en het inzicht van zoveel mogelijk mensen. In de game wordt informatie uit actuele politiezaken opgenomen, waar spelers mee aan de slag kunnen.


 

Zo moeten spelers bijvoorbeeld conclusies trekken over misdrijven op basis van verschillende scenario's. Ook kunnen gamers zich verdiepen in aanwijzingen van de plek waar het misdrijf plaatkunnen svond. Ze kunnen bijvoorbeeld ideeen aandragen waar voorwerpen vandaan komen of hoe ze gebruikt zijn.

Scenario's
Overigens gaat het niet alleen om het zoeken naar daders; spelers kunnen ook geprikkeld worden om mee te denken over de aanpak van bepaalde criminaliteit. Om het spel interessant te houden kunnen spelers van assistent-politieman opgroeien tot de rang van rechercheur. Daarbij krijgen ze steeds meer bevoegdheden. Dit spelprincipe lijkt op het populaire Maffia Wars.

Het project is onlangs van start gegaan, over een jaar moet het spel klaar zijn. De ontwikkeling van het spel wordt gefinancierd door de landelijke projectgroep Cybercrime. Als het spel succesvol is, wordt het mogelijk landelijk ingezet.