Het Ierse gelijk.

Ma 16 Juni 2008 09:07 | Wouter ter Heide. | 2197 keer bekeken | 2 reacties | 1 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Het onbegrip van de gevestigde Brusselse orde voor het Ierse ‘Nee’ is weliswaar begrijpelijk, maar getuigt niet van begrip voor de tijdgeest. Deze kenmerkt zich namelijk niet door europeanisering, zoals na WO-II, maar door mondialisering. De politieke vertaling daarvan vraagt niet om ratificering van het Verdrag van Lissabon, zoals de Ieren zeer wel hebben ‘aangevoeld’ (gelijk de Fransen en wij in 2004), maar om hervorming van de VN tot een mondiaal beleidsorgaan met bovennationale bevoegdheden. Over de haalbaarheid daarvan moet via een referendum duidelijkheid kunnen ontstaan.
Helaas is het initiatief voor zo’n ideëel lange-termijn-referendum, dat ver uitstijgt boven de materiële korte-termijn-belangen waar de EU primair voor strijdt, van Brussel niet te verwachten, met alle moedeloos makende consequenties van dien. Kortom, ratificatie van het Verdrag van Lissabon strookt niet met het mensenrechten- of vredesideaal, waar de politiek de mond vol van heeft.
Bron: De Stentor, 14 juni.

Reacties

  Het ierse 'nee'

  Di 17 Juni 2008 01:05 | Vincent Brunott |

  Eerlijk gezegd werkt het enigszins op mijn lachspieren (met alle respect) dat Wouter ter Heide kans ziet om het ierse 'nee' naar zijn eigen stokpaardje toe te interpreteren. Ik weet wel zeker dat het ierse 'nee' daarmee geen recht wordt gedaan.

  Sommige Ieren zeiden 'nee' uit solidariteit met de 26 lidstaten die zich niet over de EU-grondwet mochten uitspreken. Andere Ieren zeiden 'nee' omdat ze niet snappen waar het over gaat en niet blindweg hun handtekening onder een schimmig contract willen zetten. Weer andere Ieren zeiden 'nee' omdat ze wél snappen waar het over gaat en daarmee simpelweg niet akkoord gaan.

  Voor Nederland hebben de VN sluiting van alle koffieshops in petto omdat die de intenationale (vooral amerikaanse...) jeugd zouden verpesten en Friesland moet van de VN vol geld worden gepompt omdat het een onderontwikkeld gebied zou zijn. Neem een kijkje in Friesland en je weet wel beter... De voorloper van de VN is verantwoordelijk voor de, om humane redenen natuurlijk niet meer terug te draaien, stichting van de staat Israël, met alle trieste gevolgen vandien. (De daar destijds levende bevolking werd niets gevraagd...). De vredesmissies van de VN hebben weinig tot geen zoden aan de dijk gezet (maar hebben wel veel haat gezaaid).

  De VN bestaan kortom (net als elke regering) uit mensen die gevoelig zijn voor lobbyisten en voor zakken met geld. Zelf walg ik van elke dwang en zeker als die van een soort wereldregering komt. De grote problemen waarmee we wereldwijd te kampen hebben komen veelal voort uit roofdierkapitalisme (20% van de wereldbevolking verbruikt grofweg 80% van de grondstoffen). Zolang slaperige individuen dat toestaan (bijvoorbeeld via het stemhokje) zal daar geen verandering in komen. Ook een instantie met bovennationale bevoegdheden zal daarvoor geen medicijn zijn.

  De VN promoten nu 'de aardappel' om iets te doen aan het steeds duurder wordende voedsel. Dat voedsel in rap tempo voor steeds meer mensen een 'luxe-artikel' wordt heeft alles te maken met roofdierkapitalisme maar daar hoor ik de VN niet over. De VN hebben liever dat we allemaal aardappels gaan eten in plaats van wat we lekker vinden en zelf voor gezond houden...

  Voor wie graag wil weten wat de VN eigenlijk voor organisatie is (naar welke pijpen die organisatie danst), kan ik het boek aanraden van Daniel Estulin: De ware geschiedenis van de Bilderbergconferentie. ISBN 90-215-8266-X. Dat boek gaat veel dieper en beter gedocumenteerd in op de betreffende materie dan het ietwat gezapige boek van die Nederlander (waar ik de naam even van vergeten ben). 

  Maar net als Wouter ben ik blij met het ierse 'nee', zij het om heel andere redenen...


  Interpreteren = dictatorschap

  Wo 18 Juni 2008 02:34 | Aservire |

  Je schrijft:"Eerlijk gezegd werkt het enigszins op mijn lachspieren (met alle respect) dat Wouter ter Heide kans ziet om het ierse 'nee' naar zijn eigen stokpaardje toe te interpreteren."

   

  Lachspieren ? Het is je reinstes dictatuur ! Het is het opzij zetten van de "keuze van het volk" door een mening van iemand die het beter weet.....

  En dat heet dus dictatuur ! Als je het op het NOS journaal kan zeggen dat je het beter weet heet het zorgzaam, maar het blijft dictatuur.