Wilders ziet door de bomen het bos niet meer.

Ma 10 September 2007 17:22 | Wouter ter Heide. | 3188 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

In het tv-programma Pauw en Witteman van afgelopen vrijdag (7 september), typeerde minister Vogelaar de bijdrage van Geert Wilders aan het WRR-debat als ‘performance’. De PVV-leider is daar ziedend over, waarmee hij aangeeft het zicht op de werkelijkheid volledig kwijt te zijn. Daardoor ontgaat het hem dat De Kamer in wezen slechts fungeert als schouwtoneel, met het Nederlandse volk als toeschouwer. Met de typering ‘performance’ is dan ook niets mis. Integendeel! Ik zie het tenminste als een compliment voor de wijze waarop hij zijn PVV-rol op het Haagsche schouwtoneel vorm weet te geven. Het is alleen jammer dat door die vormgeving de scène zelf, die draaide om het WRR-rapport over islamitisch activisme, niet uit de verf is gekomen. De oorzaak daarvan moet echter niet bij Wilders gezocht worden, maar bij zijn Haagsche ‘mede-performers’. Zij missen eenvoudig het acteertalent van Wilders, waardoor hij abusievelijk alle schijnwerpers op zich wist te richten met zijn grove kwalificaties die geheel buiten de orde waren en daardoor het debat volledig verziekten, ofwel de scène voor het gros van de toeschouwers (en daar draait het toch om in de democratie) volstrekt onverteerbaar maakten.

Bron: Metro 10 september.

Reacties

    Performance

    Ma 10 September 2007 20:55 | Vincent Brunott |

    De woede van Wilders over het woord 'performance' was volgens mij een gespeelde woede waarmee hij wilde onderstrepen dat hij serieuze aandacht eist voor serieuze problemen en dat hij zich niet laat wegzetten als 'een of andere performer ter vermaak van het publiek'. Zijn nog steeds groeiende achterban (volgens de peilingen) ervaart het als een soort genoegdoening als hun politieke vertegenwoordiger tekeer gaat tegen vooral de linkse, in hun ogen islamiserende, politiek.


    Er bestaat in mijn ogen geen islamitisch gevaar maar de islamofobie floreert en wordt door de media aangewakkerd. De samenleving polariseert en verruwt. Als de emoties naar het kookpunt worden gedreven kun je zowel op nationaal als op internationaal nivo allerlei escalaties verwachten.


    Ik heb geen pasklaar antwoord maar ik geloof dat onze samenleving toe is aan een verfrissende sociale impuls, aan een eigentijds nuchter soort heropleven van 'flowerpower'. We zijn het niet met Wilders eens. We zullen niet op hem stemmen. We kunnen naar hem luisteren, hem antwoord geven en hem een welgemeend bosje bloemen sturen (via de tweede kamer komt het wel terecht).