Genetisch gemanipuleerde gewassen blijken schadelijk

Vr 16 Maart 2007 10:53 | louise | 1910 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Het controle- en veiligheidssysteem voor genetisch gemanipuleerd voedsel vertoont grote lekken, in Europa en ook in Nederland. Dat blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. Zo hebben ratten nier- en leverschade opgelopen van gentechmais die volop in veevoer en levensmiddelen wordt gebruikt.

Op 13 maart zijn de verontrustende resultaten gepubliceerd van de nieuwe risicoanalyse van de proeven met de gemanipuleerde mais MON863 in het wetenschappelijke tijdschrift Archives of Environmental Contamination and Toxicology (AECT). De wetenschappers stellen in het artikel dat met de huidige resultaten niet geconcludeerd kan worden dat de GM-mais MON863 een veilig product is. Desondanks zit deze gentechmais al volop in veevoer en ook in levensmiddelen.

Onder 't tapijt geveegd
Uit deze eerste onafhankelijke analyse van de effecten van de gentechmais MON863 van Monsanto blijkt dat ratten, die deze mais kregen, schade hebben opgelopen in nieren en lever. Ook zijn er significante verschillen in het gewicht van de ratten die gevoed zijn met de Monsanto-mais.

Monsanto wist van de effecten, maar veegde die onder het tapijt. De Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA), nam de conclusie van Monsanto onverkort over en zo heeft Brussel de genmais simpelweg als veilig bestempeld op 13 januari 2006. De Nederlandse autoriteiten volgden Brussel blindelings.

Achter slot en grendel
“Door nieuw onderzoek komen steeds meer schandalen boven tafel, die de industrie geheim probeert te houden,“ stelt Sandra Schalk, campagneleider Genetische Manipulatie van Greenpeace “Ondertussen kijken overheden de andere kant op.”

Keer op keer blijkt dat genetische gemanipuleerde producten onveiliger en onvoorspelbaarder zijn dan men dacht. Ook blijkt steeds opnieuw dat belanghebbenden en bedrijven testresultaten naar hun hand zetten. Dat is allemaal mogelijk omdat overheden hun controlerende taak niet serieus nemen.

De overheid moet ervoor zorgen dat onvoorspelbare en onbetrouwbare genetisch gemanipuleerde gewassen niet op ons bord en in de natuur terechtkomen, vindt Greenpeace. Totdat ze werkelijk veilig zijn voor mens en milieu en dit door onafhankelijke proeven en risicoanalyses kan worden bewezen, horen genetisch gemanipuleerde gewassen achter slot en grendel.

Even proeven?
De overheid neemt te veel risico’s met genetisch gemanipuleerde gewassen op Nederlandse akkers en schappen. Het ministerie van Landbouw heeft opdracht gegeven aan de Universiteit Wageningen om dit jaar weer zes proeven in open veld uit te voeren met de genetisch gemanipuleerde mais MON810 van chemiebedrijf Monsanto.

Greenpeace Nederland roept de overheid op om alle gentechgewassen in het laboratorium te houden, totdat er betrouwbare risicobeoordelingen kunnen worden gemaakt van genetisch gemanipuleerde gewassen.


Bron: Greenpeace

 

Bron: Greenpeace NL