Recordwarmte verwacht in 2007

Za 6 Januari 2007 08:57 | louise | 2949 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen


Wie dacht dat 2006 een warm jaar was, kan zijn borst vast nat maken: 2007 wordt nog heter. Volgens Britse meteorologen is de kans vrij groot dat het warmterecord dit jaar gaat sneuvelen.
Het warmste jaar dat weerkundigen ooit hebben geregistreerd, was 1998. De kans dat we daar dit jaar overheen gaan, is volgens deskundigen ongeveer zestig procent. Dat komt vooral omdat 2007 een El Niño-jaar wordt. In combinatie met de opwarming van de aarde zal dit resulteren in een jaar met uitzonderlijk hoge temperaturen, zo luidt de verwachting. El Niño
El Niño is een toestand van de atmosfeer en de oceaan in de tropische Pacific, die zich op onregelmatige tijden voordoet. Het water rond de evenaar in het oostelijke deel van dit gebied is dan warmer, terwijl het drukverschil tussen Tahiti en Darwin lager is dan normaal. Het omgekeerde van deze situatie komt ook voor, en wordt La Niña genoemd.

Deze toestand heeft invloed op het klimaat op grote delen van de aarde. In Europa merken we er nagenoeg niks van, maar bijvoorbeeld in grote delen van Noord- en Zuid Amerika zal het veel warmer of juist kouder worden. Welke gebieden precies de gevolgen van El Niño en La Niña ondervinden, en of het er warmer of juist kouder wordt, hangt af van de tijd van het jaar.

El Niño en La Niña zijn de voornaamste bron van veranderlijkheid van het klimaat van jaar tot jaar. In de laaste maanden van 2006 werd vastgesteld dat er een nieuwe El Niño was begonnen, en die zal naar verwachting ook nog een groot deel van 2007 in beslag nemen. Hoewel de El Niño van dit jaar niet zo krachtig is als de vorige uit 2002, vermoeden de meteorologen dat er toch warmterecords gaan sneuvelen als je dit combineert met de opwarming van de aarde.

Orkanen en tyfonen
In het noordoosten van de Verenigde Staten zorgt El Niño voor een milder klimaat. Zo zal het gebied naar verwachting veel minder dan normaal geteisterd worden door orkanen. Maar in andere delen van de wereld zijn de gevolgen minder positief. De Filippijnen kunnen bijvoorbeeld meer tyfonen verwachten, terwijl de droogte in Zuid Afrika en Australië alleen maar verder zal toenemen.

Milieu-organisaties hebben de onderzoeksresultaten aangegepen om opnieuw te onderstrepen dat menselijke activiteiten, en vooral de uistoot van broeikasgassen, een slechte invloed hebben op het klimaat en dat hier zo snel mogelijk iets aan gedaan moet worden. Volgens milieu-activisten is het bewijs dat het de verkeerde kant op gaat inmiddels 'overweldigend' geworden.

Vissen happen naar adem
Ook in de zeeën en oceanen zijn de gevolgen van het steeds warmer wordende klimaat duidelijk te merken. Zo blijkt uit een nieuwe Duitse studie dat de puitalen (Zoarces viviparus) die in het noorden van de Waddenzee voorkomen, zich - bijna letterlijk - als een vis op het droge voelen. Na een hete zomer is de watertemperatuur zo hoog dat deze dieren moeite hebben om hun lichaamstemperatuur aan te passen. Ze sterven dan in grote getale aan de gevolgen van de warmte of aan zuurstofgebrek.

Volgens de onderzoekers is zuurstofgebrek de voornaamste doodsoorzaak voor de aalachtigen in de waddenzee, gevolgd door een te hoge lichaamstemperatuur. Verder sluiten ze niet uit dat het warmere water ook nieuwe roofvissen naar het gebied heeft gelokt, die het voortbestaan van de puitalen in gevaar brengen.




lees verder:Onderzoek opwarming aarde versnelt zichzelf

Bron: Planet:opwarming