Vannacht kleurt de maan oranje-rood

Za 3 Maart 2007 11:02 | louise | 4061 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Schijn in het donker met een zaklamp op een pingpongballetje. Het balletje weerkaatst het licht, en is zichtbaar. Hou nu je hand voor de lamp. Schaduw valt op het balletje, dat je dan niet meer ziet.

Zo werkt een maansverduistering. De maan geeft zelf geen licht, maar wordt beschenen door de zon. Beschijnt de zon de maan van opzij, dan zie je die maar half. Vannacht is het volle maan – een heldere ‘pingpongbal’ aan de sterrenhemel.

Staat de aarde precies tussen zon en maan in, dan valt de schaduw van de aarde op de maan: een maansverduistering.

Vannacht beweegt de volle maan door de schaduw van de aarde. Even na half elf zie je een donker deukje aan de onderrand, dat steeds groter wordt. Om elf uur is een flinke ‘hap’ uit de maan genomen, om 23.44 uur bevindt de maan zich helemaal in de schaduw van de aarde. Dat duurt tot 00.58 uur. Daarna komt de maan langzaam weer tevoorschijn. Om 02.12 uur is het voorbij.

Tijdens de ‘totaliteit’ is de maan niet helemaal donker. Via de aardse dampkring komt nog wat zonlicht op de verduisterde maan terecht. Dat licht krijgt een oranjerode kleur, als van de ondergaande zon. Tenzij wolken roet in het eten gooien, is rond middernacht een mooie, oranjerode maan te zien. Het is de enige maansverduistering die dit jaar vanuit Europa zichtbaar is.

Veel publiekssterrenwachten zijn vanavond geopend. Op http://www.kennislink.nl/web/show?id=165082 is de verduistering via een webcam te volgen – handig wanneer het in je eigen woonplaats bewolkt is.

Bron: De Volkskrant

Bewegende uitleg

 

 

 

 

Bron: De Volkskrant

Reacties

    Dat was wel eens anders

    Za 3 Maart 2007 17:10 | Frank |

    In de oudheid werden mensen bang van zo'n maansverduistering. 'De goden waren boos' Nu weten we er veel meer van en zijn we niet meer bang. Angst is dus meestal niets anders dan niet genoeg weten. Als we nu eens proberen om niet bang te zijn maar op onderzoek uit te gaan en meer kennis op te doen, zodat we niet meer bang hoeven zijn. Dus wat ik wil zeggen is overwin je angst door er over na te denken, wat het is waarvoor je bang bent, Opdat je meer kennis kunt vergaren. Ja Frank, maar dat is makkelijker gezegt dan gedaan! Dat weet ik wel, maar als je niet probeerd dan blijf je toch lekker bang. Wat jij wil.