Big Brother (George Orwell) krijgt hij toch gelijk?

Ma 30 Januari 2006 14:16 | Frank | 6384 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Orwell werd geboren als Eric Arthur Blair (George Orwell is een pseudoniem) in India uit een Schotse familie. Als kind werd hij naar Eton gestuurd, wat hem een afkeer heeft doen krijgen van de Britse upperclass voor de rest van zijn leven.

In zijn in 1948 geschreven roman ‘1984’ schetst Orwell een onmenselijke  dictatoriale eenpartijstaat die in alle opzichten volledig beheerst wordt door de Partij. De alom aanwezige leider van de Partij en het land wordt Big Brother genoemd. Iedere bewoner van het land wordt continu in de gaten gehouden via  camera's die zelfs in de huizen zijn geïnstalleerd. Dit gebeurt onder de slogan ‘Big Brother is watching you’ (‘Grote Broer houdt je in de gaten’).

big brother camera

LONDEN - `Big Brother is watching you.` Vanaf volgend jaar wordt in Groot-Brittannië elk autoritje door een uitgebreid netwerk van camera's gecontroleerd, zodat elke autobeweging wordt geregistreerd. Dat heeft The Independent donderdag bericht.

Groot-Brittannië wordt hiermee het eerste land dat de bewegingen van alle voertuigen op doorgaande wegen, in steden en bij benzinestations met een camerasysteem volgt. De camera's kunnen automatisch elk passerend nummerbord lezen.

Gegevens

Het is de bedoeling dat deze gegevens gedurende twee jaar worden opgeslagen in een gegevensbestand. Daardoor kunnen de politie en veiligheidsdiensten zonodig alle ritjes van een automobilist gedurende langere tijd analyseren. Het doel is om zo criminelen, belastingontduikers en terroristen op te sporen.

The Independent verwacht dat mensenrechtenorganisaties te hoop zullen lopen tegen het systeem, dat vanaf maart operationeel moet worden. Deze organisaties hadden al veel bezwaar tegen een 'Orwelliaans' plan om identiteitskaarten in te voeren en een camerasysteem dat gezichten herkent.

De Britse schrijver George Orwell schetste in zijn in de jaren veertig van de vorige eeuw verschenen boek 1984 een samenleving waar de overheid met camera's als 'big brother' de mensen constant in de gaten houdt.

Project L.U.C.I.D
Project L.U.C.I.D. bestaat uit een geavanceerde computercontrole systeem dat over de hele wereld zal worden ingevoerd. Dit kan door het vormen van een netwerk waaraan alle computerdatabases dienen te worden gekoppeld. Het totale netwerk wordt het "Universal Computerized Identification Clearinghouse Resource Center" genoemd. Via dit systeem kan iedereen en alle gegevens van personen worden opgespoord en zijn direct beschikbaar.

Het idee van het project komt van de NSA (National Security Agency) in Amerika. De NSA is net zoiets als de CIA, alleen werkt de CIA op lokaal/ staat-niveau en de NSA over heel Amerika. De NSA staat zelfs boven de president in het Witte Huis en kan aan hem opdrachten geven bijvoorbeeld met betrekking tot oorlogen en dergelijke belangrijke zaken.

 

Hoe komt de NSA aan gegevens?
Met gespecialiseerde computersystemen over de hele wereld, houdt de NSA informatie bij over oorlogen, veiligheidsregelingen, spionagenetwerken, inlichtingendiensten etc, maar ook over personen.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van gegevens die verkregen worden via o.a. satellieten, telecommunicatienetwerken en banken. Al deze gegevens samen worden opgeslagen in L.U.C.I.D. Het doel van dit alles is controle en daardoor macht

De massale opslag van de telefoongegevens van alle Europese burgers is een stapje dichterbij gekomen. Donderdag stemden de fractiespecialisten van het Europees Parlement in met een voorstel om de 'verkeersgegevens' (wie belt met wie) te bewaren. Dat moet de strijd tegen terrorisme en zware criminaliteit vereenvoudigen."

"Ook van internetverkeer gaan de lidstaten gegevens bijhouden, al blijft het daar hoofdzakelijk beperkt tot registratie van de tijdstippen waarop de burger online is. Voor gsm's moeten telefoonmaatschappijen registreren waar de beller zich bevond bij het begin van het gesprek, en of het een echt gesprek of alleen maar een sms'je betrof.

Het is nu aan de ministers van Justitie van de EU om de wetgeving te voltooien. Zij willen wellicht nog meer gegevens hebben en de data langer dan een jaar opslaan."

"Het plan voor dataopslag heeft vanaf het begin veel tegenstand gekend van privacywatchers. Europarlementslid Buitenweg (Groen Links) heeft tegen gestemd. "Onder druk van de lidstaten zijn we enorm aan het schuiven gegaan. We begonnen met drie maanden opslag en alleen voor telefonie." Ze wil ook meer duidelijkheid over de kosten hebben. Overigens heeft het Europarlement de wens neergelegd dat telefoonmaatschappijen die dit allemaal moeten bijhouden, een vergoeding krijgen"

NEDERLAND,
 
WAKKER WORDEN!!
Bron: wereldgeheimen.nl