Taalkleurig
Onze waarneming van kleuren hangt ervan af of we ze van links of rechts bekijken. Volgens wetenschappers maakt dit duidelijk dat taal invloed heeft op de manier waarop we kleuren zien.
Het zit zo: taal wordt over het algemeen in de linkerkant van de hersenen verwerkt, waar ook signalen die we van links krijgen worden opgeslagen. Omdat voorwerpen rechts van ons in de linkerkant van het brein binnenkomen, zou op kleuren aan de rechterkant de invloed van taal veel groter zijn. Omgekeerd: signalen van links komen binnen in het rechterdeel van de hersenen. Het effect van taal is daar minimaal.
Om dit idee te toetsen, voerden de onderzoekers een experiment uit. Ze lieten testpersonen een cirkel zien die opgebouwd was uit groene vlakken. Eén vlak, links onderin, had een andere kleur groen of was blauw. De wetenschappers keken hoe lang het duurde voordat dit door de proefkonijnen werd opgepikt. Wat bleek: ze deden er even lang over om het groene of het blauwe vlak aan de linkerkant te onderscheiden van de rest. Maar als het aan de rechterkant stond, werd het blauw eerder waargenomen dan het groen. Volgens de wetenschappers komt dit omdat de kleur blauw een meer uitgesproken naam heeft en de ‘taalkant’ van de hersenen (links) het kleurenverschil daardoor sneller kan waarnemen.