Europees landbouwcommissaris wil subsidies voor export levend vee naar Libanon afschaffen

Wo 21 December 2005 12:25 | Innercircle | 3305 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

De dierenrechtenorganisatie GAIA is opgetogen over het voornemen van Europees Landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel om onmiddellijk een einde te maken aan alle subsidies voor de uitvoer van levend vee (exportrestituties).

Fischer-Boel maakte haar voornemen vandaag in een persmededeling bekend, twee dagen nadat de EU bekendmaakte een einde te willen maken aan alle landbouwexportsubsidies voor 2013, zoals overeengekomen tijdens de voorbije bijeenkomst van de Wereldhandelsorganisatie in Hong Kong. 'Schitterend', zegt GAIA. Als die exportrestituties, 52 miljoen euro in 2004, effectief worden stopgezet, komt er een einde aan de verste slachtveetransporten naar Noord-Afrika en vooral naar het Midden-Oosten (Libanon). Die transporten gingen voortdurend gepaard met allerlei wreedheden tegen de dieren. GAIA komt al jaren op voor de afschaffing van de exportrestituties voor slachtvee.

Europees Commissaris Fischer Boel verwijst zelf ook naar het dierenleed tijdens dergelijke transporten: De Commissaris erkent dat er grote bezorgdheid is in de publieke opinie over het respect voor het dierenwelzijn tijdens de veetransporten over lange afstanden.

Ondanks de volgens Fischer Boel 'strenge regels en controles' geeft ze toe dat '100% naleving van die regels niet kan gegarandeerd worden en dat we die regels voorbij onze eigen grenzen' (van de EU) 'niet kunnen opleggen'. Fischer Boel voegt eraan toe dat 'door deze exportrestituties af te schaffen, bewijzen we duidelijk dat voor de Europese Commissie dierenwelzijn meer is dan alleen woorden'. De Europese Commissaris roept de dierenactivisten op om hun campagne verder te richten op andere uitvoerders zoals Brazilië, om te maken dat die landen geen minder strenge normen hanteren. 'Daar willen wij ook voor ijveren,' reageert GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. 'Maar de boerenorganisaties moeten ook meewillen,' voegt hij eraan toe.

Het voorstel van Fischer Boel wordt nu vrijdag voorgelegd aan de commissie voor het beheer van het rundvlees, die samengesteld is uit vertegenwoordigers van de lidstaten. Zonder een gekwalificeerde meerderheid tegen het voorstel om de exportrestituties voor levend vee af te schaffen, zal de Europese Commissie de nieuwe regelgeving aannemen. GAIA roept ons land op om het voorstel van Fischer Boel te steunen.

Bron: GAIA