Honger doodt jaarlijks bijna zes miljoen kinderen
(Novum/AP) - Elk jaar komen bijna zes miljoen kinderen om door honger en ondervoeding, wat ongeveer overeenkomt met de hele kinderpopulatie van een land als Japan. Veel kinderen sterven aan ziekten die heel goed te behandelen zijn, zoals diarree, longontsteking, malaria en mazelen. Dat zegt de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, in een dinsdag uitgebracht rapport over honger in de wereld.
Een andere conclusie in het rapport is dat er in zwart Afrika op dit moment veel meer mensen ondervoed zijn dan in de jaren '90. Hun aantal nam in de periode 2000-2002 toe tot 203,5 miljoen, vergeleken met 170,4 miljoen tien jaar daarvoor. Het streven om de honger in de wereld in 2015 te hebben gehalveerd, dat in 1996 op de Wereldvoedseltop werd geformuleerd en op de Millenniumtop bevestigd, komt hierdoor in gevaar, zei de FAO, maar is nog niet geheel buiten bereik. Als de inspanningen op de huidige voet doorgaan zullen alleen Zuid-Amerika en het Caribisch gebied de millenniumdoelstellingen bereiken, zei FAO-directeur-generaal Jacques Diouf. Het Aziatisch-Pacifisch gebied kan de doelstellingen halen als het de komende jaren een tandje bijzet.
Honger en ondervoeding behoren tot de voornaamste oorzaken van armoede, analfabetisme, ziekte en dood. Ziekten als aids, malaria en tuberculose, die jaarlijks meer dan zes miljoen slachtoffers maken, treffen arme ondervoede mensen het hardst. En de gevolgen ervan - dood van broodwinners, kosten van medicijnen en begrafenissen, de zorg voor wezen - drukken hen dieper in de armoede. Om honger te bestrijden moet er meer aandacht komen voor het platteland, waar 75 procent van de slachtoffers woont, zegt de FAO. Wat nodig is zijn betere wegen, meer investeringen in de landbouw, beter onderwijs voor kinderen en versterking van de positie van vrouwen. Voldoende voeding brengt deze doelen vanzelf al dichterbij, omdat goed gevoede mensen minder bevattelijk zijn voor ziekten en beter gebruik kunnen maken van onderwijs en ontwikkelingsmogelijkheden.