'Tweede Kamer 49 keer misleid in zaak-Spijkers'

Vr 27 Oktober 2006 14:07 | Truthseeker | 3792 keer bekeken | 3 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

AMSTERDAM - Bewindslieden van Defensie hebben de Tweede Kamer 49 keer misleid in de zaak rond 'klokkenluider' Fred Spijkers. Dat schrijft Alexander Nijeboer in zijn vrijdag verschenen boek 'Een man tegen de Staat', een reconstructie van het klokkenluidersschandaal. Defensiemedewerker Spijkers onthulde in 1984 dat de landmacht gebruikmaakte van ondeugdelijke mijnen.

Die onthulling kostte hem zijn baan, maar na een jarenlang gevecht erkende Defensie in 2002 uiteindelijk haar ongelijk. Dit moest een einde aan de affaire maken. „Niets bleek minder het geval”, schrijft Nijeboer. „Sinds november 2002 ging staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap 20 maal in de fout door Kamervragen onjuist of met halve waarheden te beantwoorden. Hij geldt als de onbetwiste kampioen als het gaat om het voorliegen van zijn parlementaire collega's.”

Bron: Telegraaf

Bron: Telegraaf

Reacties

  3x is scheepsrecht

  Vr 27 Oktober 2006 14:10 | Frank |

  Wat voor recht heb je dan bij 49 keer?


  49x de wet overtreden.

  Vr 27 Oktober 2006 14:38 | Truthseeker |

  3 x is al 3 keer te veel.... 49 keer is een gigantische Cover Up, een schande, een samenzwering van jewelste, een bedrog dat niet geaccepteerd mag worden!


   


  FNV

  Za 28 Oktober 2006 00:49 | Truthseeker |

  FNV-voorzitter ontvangt boek over klokkenluider


  Niet meewerken aan misstanden en in het uiterste geval de publiciteit zoeken om misstanden openbaar te maken. Dat is de definitie van klokkenluiden. Agnes Jongerius kreeg vandaag het eerste exemplaar van een boek over de bekendste Nederlandse klokkenluider Fred Spijkers.

  In het boek ''Een man tegen de staat'' van Alexander Nijeboer wordt de hele affaire Spijkers systematisch opgeschreven en gedocumenteerd. Agnes Jongerius: "Als deze affaire Spijkers iets zegt over de sfeer voor klokkenluiders in Nederland, dan is maar één conclusie mogelijk:

  Voor klokkenluiders is de sfeer in Nederland heel erg slecht."

  Het boek bevat een top-tien met ambtenaren en politici die malversaties hebben gepleegd.

  Op de lijst staan ook de staatssecretarissen Cees van der Knaap en Henk van Hoof en de oud-ministers Job de Ruiter en Jozias van Aartsen. Zij zijn tevens verantwoordelijk voor misleiding van de Tweede Kamer bij 49 Kamervragen.

  Agnes Jongerius: "Ik ben natuurlijk vakbondsvrouw, en geen politicus. Maar misleiding van het parlement in 49 gevallen... Ik vind het verbijsterend. In wat voor moeras kom je terecht, als je accepteert dat de volksvertegenwoordiging bewust wordt voorgelogen?"

  Jongerius: "Onze politiek zou geen knip voor de neus waard zijn, als dit niet tot op de bodem wordt uitgezocht. En de verantwoordelijken ter verantwoording worden geroepen."

  Fred Spijkers weigerde 23 jaar geleden om de weduwe Ovaa het valse bericht te brengen dat haar man door een eigen fout om het leven zou zijn gekomen. Voor Fred Spijkers begint daarmee een horror story waarin hij in zijn werk, privé, financieel en fysiek stelselmatig en opzettelijk is gesloopt.
  Jongerius: "En als iedereen opgelucht ademhaalt want Fred krijgt een lintje en de schadevergoeding is eindelijk geregeld, dan komt er weer een brief van de belastingdienst die de schadevergoeding wegbelast."

  Jongerius: "Wat ons betreft hoort de overheid te zorgen voor wettelijke bescherming waar een klokkenluider op kan terugvallen. De overheid hoort te zorgen voor betrouwbare voorlichting."

  De FNV voorspelt dat het aantal misstanden in de praktijk afneemt, als klokkenluiders weten dat ze kunnen rekenen op volledige bescherming en schadeloosstelling. Voor werkgevers wordt daarmee ook het risico van een externe melding groter. En daardoor zullen meer bedrijven een eigen klokkenluiderprocedure opstellen volgens de aanbeveling van Stichting van de Arbeid.

  Ook wil de FNV dat iedere werknemer terecht kan bij een onafhankelijk meldpunt voor het aanmelden van illegale of immorele praktijken.

  27 oktober 2006


  Bron: https://actualiteit.cms.fnv.nl/renderer.do/menuId/8886/clearState/true/sf/8886/returnPage/8886/itemId/50755/realItemId/50755/pageId/6841/instanceId/8888/" target="_blank">FNV