The Joy of Reading yourself.......

Wo 31 Augustus 2022 16:37 | Astrid Essed | 78 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
ASTRID ESSED IN HET PAROOL/TWEE GEPUBLICEERDE INGEZONDEN
STUKKEN UIT 2019
ZIE OOK
Dear Readers
Na het succes van de Reeks ''De Gevaarlijke Pen van Astrid Essed''
[Haha, het ging over de publicatie van vier ingezonden stukken in Het
Parool van mijn Hand] [1] en daarna het delen met u van een oud
commentaar op Nu.nl [tot mijn verbazing online geplaatst!] [2],
dan nu twee door Het Parool gepubliceerde Ingezonden Stukken
van mijn Hand, die u hieronder kunt lezen
Waarover zij gaan.....dat mag u zelf ontdekken
Veel leesplezier
ASTRID ESSED
NOTEN
[1]
VOLKSKRANT/DE GEVAARLIJKE PEN VAN ASTRID ESSED/
ENKELE INGEZONDEN STUKKEN, GEPUBLICEERD DOOR DE
VOLKSKRANT TUSSEN 2002-2004/[WAARONDER EEN VAN
DE EERSTE KRITIEKEN OP DE TOEN NOG ONBEKENDE
GEERT WILDERS]/NOG STEEDS ACTUEEL
[2]
ASTRID ESSED OP NU.NL OVER HET GEBRUIK VAN
CLUSTERBOMMEN IN DE IRAK OORLOG [2003]
INGEZONDEN STUKKEN HET PAROOL
HET PAROOL
ASTRID ESSED
HET PAROOL
ASTRID ESSED

Zet NCTV in bij terrorisme, niet bij bestrijden georganiseerde misdaad’

De beslissing van minister Ferd Grapperhaus om de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid onderzoek te laten doen naar de liquidatie van advocaat Derk Wiersum is een gevaar voor de democratische rechtsorde, schrijft Paroollezer Astrid Essed.

Het Parool23 september 2019, 11:58

Natuurlijk staat buiten kijf dat de liquidatie van advocaat Derk Wiersum zeer ­schokkend is en daarnaast een aanslag op de rechtstaat en vooral het recht op een eerlijk proces.

Wiersum verdedigde als advocaat kroongetuige Nabil B. in de Marengorechtszaak tegen Ridouan Taghi, Said Razzouki en andere leden van een tak van de verharde georganiseerde misdaad, de mocromaffia. Dat is een niet geheel terechte terminologie overigens ­(behalve Marokkanen zitten er ook anderen van niet-westerse achtergrond in, alsmede autochtone Nederlanders).

De beslissing van de minister van Justitie en Veiligheid, Ferd Grapperhaus, om de NCTV bij het onderzoek naar de moord op Wiersum te betrekken, is echter een groot gevaar voor de democratische rechtsorde. Terrorisme hangt weliswaar samen met ernstige misdrijven (zoals doodslag), maar is in de eerste plaats tegen de staat gericht, met een politiek doel, met als neveneffect angst aan­jagen van de bevolking (artikel 83a, Wetboek van Strafrecht).

Georganiseerde misdaad is daarentegen puur winstbejag, dat noch politiek, noch tegen de staat gericht is. Daarom hoort de NCTV met dit misdaadonderzoek niets te maken te hebben.

Bovendien is er niet alleen het gevaar dat het begrip ‘terrorisme’ zo steeds meer wordt opgerekt, maar dat allerlei (vaak geheime) middelen worden ingezet die op gespannen voet met de democratische rechtstaat staan. Daarom zeg ik: weg met de inzet van de NCTV in dit misdaadonderzoek.

Astrid Essed, Amsterdam

HET PAROOL
ASTRID ESSED

Lezersbrief

‘Het Ninsee had Sandew Hira niet moeten uitnodigen’

Paroollezer Astrid Essed betoogt in deze lezersbrief dat het Ninsee een terecht besluit heeft genomen door Sandew Hira niet te laten spreken voor de ­Jaarlijkse Keti Kotilezing.

Het Parool20 juni 2019, 12:24

Dankzij de acties van een aantal dappere verdedigers van de mensenrechten, waaronder publicist Theo Para, heeft het bestuur van het ­Ninsee (Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden En Erfenis) een ­terecht besluit genomen door ­schrijver en publicist Sandew Hira te annuleren als spreker voor de ­Jaarlijkse Keti Kotilezing in het Scheepvaartmuseum.

Feitelijk is het Ninsee al de fout ­ingegaan door Hira, pseudoniem voor historicus en econoom Dew Baboeram, als spreker uit te nodigen. Sinds 2015 heeft Hira zich met zijn project ‘Getuigenis van president Bouterse’ ingezet om het Decembermoordenproces zo veel mogelijk te frustreren. De huidige president Desi Bouterse staat daarin als voormalig dictator en leger­bevelhebber als hoofdverdachte ­terecht. Hira pleit voor de stopzetting van dit proces.

Dat is hoogst bizar omdat ­Hira’s broer, John Baboeram, een van de slachtoffers van de Decembermoorden was. Hira’s actie staat bovendien haaks op de beginselen van de rechtsstaat, waarbij mensen verantwoordelijk worden gehouden voor gepleegde misdrijven.

In feite waren Hira’s acties erop ­gericht de verantwoordelijken voor de Decembermoorden weg te laten komen met wat zij gedaan hadden. Straffeloosheid dus.

Tijdens de militaire ­dictatuur van Desi Bouterse werden in 1982 vijftien critici van het militaire regime gefolterd en standrechtelijk geëxecuteerd. Dat maakt de Decebermoorden een van de ergste politieke misdrijven sinds de afschaffing van de slavernij in 1863.

Toch wil Hira dat de verantwoordelijken voor deze misdaden niet ­worden bestraft. Daarom is het ­moreel ongepast dat deze pleitbezorger van straffeloosheid als ­spreker stilstaat bij alle onbestrafte misdaden die de tot slaaf gemaakten in die drie eeuwen van koloniale ­bestialiteit en terreur zijn aangedaan.

Astrid Essed, Amsterdam

Meer van Astrid Essed