Zomergasten.

Di 4 Augustus 2020 14:26 | Wouter ter Heide. | 204 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

In de tweede aflevering van Zomergasten hield strafrechtadvocaat Inez Weski ons voor dat ‘het ware gevoel voor het recht en de rechtsstaat nauw verband houdt met het vermogen het eigenbelang te overstijgen’. Dus met het vermogen het eigenbelang ondergeschikt te maken aan het algemeen belang: “Het Recht”. 

Aannemende dat de meerderheid (niet alleen in Nederland, maar wereldwijd) zich kan vinden in haar stelling, is het de vraag waarom er niet naar gehandeld wordt, politiek gesproken. Een cruciale vraag die desondanks eenvoudig te beantwoorden is, omdat het antwoord erop op straat ligt. Voor wie geen vreemdeling is in Jeruzalem, kan er zo langzamerhand immers geen misverstand meer over bestaan dat voor het waarmaken van het Algemeen Belang - de rechtvaardige (wereld-)samenleving - ons partijpolitieke bestel fundamenteel tekortschiet!!!!

Simpelweg omdat het niet democratisch van aard is, getuige de twee poten waarop het gestoeld is. Zowel de parlementaire poot - wie regeert dicteert – als de monetaire poot – wie betaalt bepaalt - spreken wat dat betreft boekdelen.

Gezien de toestand van de wereld, hoog tijd om de lering die daaruit te trekken is - het in alle openheid ter discussie stellen van het bestel – alom in praktijk te brengen. Nederland zou daartoe het voortouw kunnen nemen, indachtig de behartigenswaardige woorden van minister van justitie Carel Polak in 1968: “Democratie is niet voor bange mensen”.

Wouter ter Heide.