Armoede, een existentieel probleem.

vrijdag 30 september 2016 14:00 | Wouter ter Heide. | 956 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

Wereldbank-president Jim Yong Kim is benoemd voor een nieuwe termijn van vijf jaar, zonder dat men zich in Washington afvraagt of het financieel bestrijden van het armoedeprobleem - via het verstrekken van leningen - niet achterhaald is. Vandaar dat het bestaansrecht van de Wereldbank niet ter discussie staat bij de aandeelhouders, waaronder België en Nederland. Ten onrechte, omdat zo langzamerhand duidelijk wordt dat de grote problemen van onze tijd - waaronder dat van de armoede - niet van financiële maar van existentiële aard zijn. Zij bedreigen niet alleen ons voortbestaan en dat van ons kroost, maar zijn bovenal een bedreiging voor het totale leven op onze aardkloot.

Díe bedreiging overstijgt verre de bedreiging die kleeft aan het ter discussie stellen van de Wereldbank. Deze discussie is immers alleen bedreigend voor de aandeelhouders, die in hun bestrijding van het armoedeprobleem enkel oog hebben voor de financiële consequenties daarvan, maar hun ogen sluiten voor zijn existentiële aard. En die gaat een ieder aan, wereldwijd. De moedeloos makende uitzichtloosheid van het huidige beleid in elk land is daar het logische gevolg van, waar verkiezingen (het zogenaamde 'feest van de democratie') nooit een einde aan zullen maken. Integendeel!

 Quote

Wanneer je leeft vanuit je hart, heb je geen ‚??wereldbeeld‚??. Je hebt geen stelsel van overtuigingen, door middel waarvan je de feiten rangschikt. Je hebt weinig sterke meningen over wat dan ook, je bent meer een waarnemer geworden. Je staat open voor het nieuwe en weigert je vast te leggen op een idee of een principe. Je stelt je oordeel over situaties uit, want je houdt de mogelijkheid open dat er iets is wat je nog niet begrepen hebt. Oordelen hebben altijd iets definitiefs in zich; maar een hartgebaseerd kijken naar de wereld heeft geen behoefte aan definities.