Tijdperk Rutte passé.

Di 6 April 2021 07:42 | Wouter ter Heide. | 133 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Dat niet alle VVD-vrienden en vriendinnen van premier Rutte hun vertrouwen in hem hebben opgezegd, is verwonderlijk. Want daarmee geven zij feitelijk aan niet over het ware rechtsgevoel te beschikken, waarover strafrechtadvocaat Inez Weski sprak, in het VPRO-programma ?Zomergasten? op 26 juli 2020. In het gesprek met Janine Abbring hield zij ons voor dat ?het ware gevoel voor recht nauw verband houdt met het vermogen het eigenbelang te overstijgen?.

Dat fundamentele vermogen om zichzelf weg te cijferen in het belang van het algemeen, de moraliteit of betrouwbaarheid, ontbeert onze demissionaire minister-president jammer genoeg. Het ontluisterende Kamerdebat van afgelopen donderdag, laat daar geen twijfel over bestaan.

De (ham-)vraag of de democratische rechtsstaat (toch het algemeen belang) bij Rutte-IV in goede handen zou zijn geweest, is daarmee afdoende beantwoord. Het antwoord dat niet alleen Mark Rutte en zijn trouwe achterban op een zijspoor zet, maar op termijn ook het hele partijpolitieke bestel.

Een bevrijdende ontwikkeling, die de weg baant voor de broodnodige gezamenlijke aanpak van de gezamenlijke problemen. Een vruchtbaar alomvattend langetermijnbeleid dat niet langer verziekt wordt door heilloos partijpolitiek gekonkel, uitzichtloze periodieke verkiezingen, irrationeel haantjesgedrag en kortzichtig partij- en materieel gewin, maar draait om het belang van het algemeen: ?Het behoud van de leefbaarheid van onze planeet?.

Kortom, een adequaat overkoepelend beleid. Enerzijds geënt op onze ongeëvenaarde know how op elk terrein en anderzijds gericht op het gemeenschappelijk beoogd vredesideaal, waar de alom onderschreven Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (waar onze tijd van doordesemd is) voor staat.