200 Tegenstanders Zwarte Piet opgepakt in Rotterdam/Politiegeweld tegen geweldloze demonstranten/Abo
2.59min, Zie hoe PM Lioness Power op brute wijze naar de bus toe wordt gesleurd en een klap krijgt in haar gezicht. Wat een 'gat' op haar neus tot gevolg heeft.
- Mijn locs werden er praktisch uitgetrokken..
They feel 'touched' and abused :(
- Ze hebben mijn neus platgedrukt & omgedraaid ( ik kan nog steeds niet beschrijven wat ze precies hebben gedaan) . Waardoor ik me neuspiercing ben kwijtgeraakt en een bloedneus tot gevolge had.
- Ik heb blauwe plekken op me scheenbenen en knieholte. Doordat o.a. een politieagente op me in aan het trappen was.
-Mijn nek doet pijn en voelt aan 1 kant een beetje opgezet aan.
-Mijn schouder doet pijn, omdat ik Phoenix niet losliet.
Wij werden als laatste 2 van onze groep opgepakt.
Waarom zou ik meegaan? Meegaan is voor mij een indicatie, dat je iets verkeerds hebt gedaan/of aan het doen bent..
#changewillcome #nomoreblackface #violationofhumanrights #kickoutzp #nojusticenopeace #denhaagstaatop #iwillkeeponmarching #theindoctrinationisreal #wewilldietrying #wewillnotgiveupwithoutafight'
DOORBRAAK
KEIHARDE POLITIEREPRESSIE NA KRITIEK OP ZWARTE PIET
14 NOVEMBER 2011
http://www.doorbraak.eu/keihar de-politierepressie-na-kritiek -op-zwarte-piet-racisme/
POLITIE PAKT ACTIVISTEN OP BIJ INTOCHT SINT/SCHENDING
VRIJHEID VAN MENINGSUITING
ASTRID ESSED
GOUDA/2014
De noodverordening geldt voor een afgebakend gebied, bijvoorbeeld in de volgende situaties:
- Burgemeesters zetten een noodverordening in om te voorkomen dat er tijdens Oud en Nieuw auto’s worden gestookt op bepaalde plaatsen.
- Of om het gebied te ontruimen dat in de risicozone ligt tijdens een bomontruiming.
- Of om mensen te weren die van plan zijn een (tegen)demonstratie te houden.
DOORBRAAK
KEIHARDE POLITIEREPRESSIE NA KRITIEK OP ZWARTE PIET
14 NOVEMBER 2011
http://www.doorbraak.eu/keihar de-politierepressie-na-kritiek -op-zwarte-piet-racisme/
Veruit de meeste van de ongeveer tweehonderd aanhoudingen van afgelopen zaterdag waren volgens Amnesty onrechtmatig. Daarnaast is Amnesty kritisch over de status en de geldigheid van het demonstratieverbod en het besluit van de burgemeester van Rotterdam van 11 november 2016. Met name naar het geweld dat de politie tegen een van de demonstranten gebruikte, moet volgens Amnesty nader onderzoek worden gedaan.
Demonstratieverbod disproportioneel
Het op voorhand opleggen van een algeheel demonstratieverbod is een zeer ingrijpende maatregel, die alleen in uitzonderlijke situaties mag worden toegepast. Van zo’n situatie was volgens Amnesty geen sprake. Een algeheel demonstratieverbod leidt ertoe dat niet elke demonstratie afzonderlijk wordt beoordeeld. Zo is ook de vreedzame demonstratie tegen de figuur Zwarte Piet niet inhoudelijk en specifiek beoordeeld. De autoriteiten in Rotterdam hebben daardoor de demonstratievrijheid onvoldoende gewaarborgd.
De door de burgemeester geuite vrees dat tegendemonstranten geweld zouden gebruiken had reden moeten zijn om vreedzame demonstranten te beschermen, niet om hun vrijheid van meningsuiting in te perken.
Onrechtmatige aanhoudingen
Zelfs als er sprake is van overtreding van een demonstratieverbod of -beperking betekent dit niet dat de politie vreedzame demonstranten ‘automatisch’ moet of mag aanhouden. De demonstratievrijheid brengt met zich mee dat een besluit tot aanhouding noodzakelijk moet zijn. Amnesty is er niet van overtuigd dat zaterdag aanhouding van vreedzame demonstranten noodzakelijk was en vindt daarom veruit de meeste aanhoudingen onrechtmatig.
Disproportionele geweldstoepassing
Amnesty heeft videobeelden bekeken van de aanhouding van de anti-Zwarte-Piet-activist Jerry Afriyie en meent dat daarbij sprake was van disproportioneel geweldgebruik. In ieder geval één agent gaf Afriyie een vuiststoot in zijn gezicht, zonder dat daarvoor een rechtvaardiging lijkt te zijn Amnesty vraagt de chef van de eenheid Rotterdam een onderzoek te doen naar de aanhouding van Afriyie.
Ontbreken van kennisgeving is geen reden voor demonstratieverbod
Amnesty onderschrijft het belang van tijdige kennisgeving door burgers die willen demonstreren. Dit is voor de autoriteiten een belangrijk instrument ter facilitering van demonstraties. Het ontbreken van een kennisgeving was één van de overwegingen voor de burgemeester om een algeheel demonstratieverbod op te leggen. Volgens internationale en nationale regels mag het ontbreken van een kennisgeving op zichzelf echter geen reden zijn voor een verbod of andere beperkende maatregel.
Status van het besluit van de burgemeester is onduidelijk
De burgemeester heeft op 11 november 2016 op grond van de Wet openbare manifestaties (Wom) een algeheel tijdelijk demonstratieverbod opgelegd voor 12 november, van 06.00 – 18.00 uur, in het hele centrum van Rotterdam. Maar de Wom biedt de burgemeester deze bevoegdheid helemaal niet.
Het besluit lijkt vanwege de gekozen bewoordingen en overwegingen op een noodverordening, maar is dit dus niet. Opmerkelijk genoeg gebruikten zowel de politie als de burgemeester in contacten met demonstranten en media de term noodverordening als basis voor het demonstratieverbod. Hiermee creëren de autoriteiten veel onduidelijkheid en wekken ze de indruk de status van het door henzelf genomen besluit niet goed te begrijpen. Dat roept bij Amnesty de vraag op hoe serieus de autoriteiten de bescherming van de vrijheid van meningsuiting en de demonstratievrijheid nemen.
Amnesty heeft vandaag een brief gestuurd aan de Burgemeester van Rotterdam en de chef van de politie-eenheid in Rotterdam waarin zij haar zorgen toelicht.''
https://www.amnesty.nl/ nieuwsportaal/nieuws/ rotterdam-schond- demonstratievrijheid
AMNESTY INTERNATIONAL
BRIEF NAAR AANLEIDING VAN AANHOUDINGEN ZWARTE PIET
DEMONSTRANTEN IN ROTTERDAM OP 12 NOVEMBER 2016
''Aan: burgemeester Aboutaleb van Rotterdam en de heer Paauw, chef politie-eenheid Rotterdam
Cc: gemeenteraad Rotterdam
Cc: Ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Veiligheid en Justitie
“Stop het criminaliseren van deze vreedzame antiracisme demonstranten. Dit zijn pogingen om met negatieve beeldvorming democratische principes te ondermijnen. Wij zijn hier om de macht te controleren omwille van het vrije woord.”
Demonstreren in een tentenkamp. Een jaar of vijf geleden trok de Occupy-beweging er overal in de wereld veel publiciteit mee, ook op de Grote Markt in Groningen. Asielzoekers in Ter Apel grepen destijds eveneens naar dit middel om tegen hun uitwijzing te protesteren.
Aan een tentenkamp als demonstratievorm heeft de wetgever nooit gedacht, zegt promovendus Berend Roorda (29). De Wet openbare manifestaties (Wom) die in 1988 is ingevoerd, als uitwerking van het demonstratierecht, is niet toegesneden op deze en andere nieuwe ontwikkelingen in het demonstreren.
Ingrijpen
Bij demonstraties kunnen burgemeesters om drie redenen ingrijpen: om gezondheidsredenen, om verkeersredenen en ter voorkoming en bestrijding van wanordelijkheden. ,,Deze middelen bieden onvoldoende grond om in te grijpen bij tentenkampen, terwijl die voor veel overlast kunnen zorgen voor omwonenden en ondernemers. Daarom stel ik voor dat in de wet wordt verankerd dat tentenkampen ’s nachts worden verboden.’’
Roorda heeft in zijn proefschrift het demonstratierecht onder de loep genomen, dat pas in 1983 in de Grondwet is verankerd. Het aantal demonstraties is deze eeuw explosief gestegen. Niet alleen wereldwijd, maar ook in Nederland. Zo nam het aantal in ‘demonstratiehoofdstad’ Den Haag toe van 350 in 2002 tot 1500 vorig jaar. ,,Die groei komt niet alleen door een toename van het aantal conflicten, maar ook door de opkomst van sociale media.’’
Ruim baan
De Groninger promovendus wil niet alleen paal en perk stellen aan tentenkampen als demonstratievorm. Hij pleit op andere punten juist voor het bieden van ruim baan aan demonstranten. ,,De overheid moet zich verre houden van de inhoud van demonstraties. Dat mag ook geen reden zijn deze te verbieden.’’
Zelfs als een rechts-extremistische politieke beweging aankondigt met hakenkruizen te gaan zwaaien, dan mag een burgemeester daar volgens hem geen stokje voor steken. ,,Het tonen van hakenkruizen kan alleen tijdens of na zo’n bijeenkomst worden bestraft. Het is een principieel punt: Geen censuur. Je mag de vrijheid van meningsuiting niet in de kiem smoren.’’
Vergeleken met de ons omringende landen komt dat ook weinig voor, blijkt uit de studie van Roorda. ,,Maar er is een toenemende druk om dat wel te doen. Minister Ard van der Steur (VVD) van Justitie en Veiligheid zint er bijvoorbeeld op salafistische demonstraties vergaand te beperken. Dat gaat regelrecht in tegen het demonstratierecht.’’
Voltaire
Hij haalt de Franse filosoof Voltaire erbij om zijn standpunt te verdedigen. ,,Hij zei ooit: ‘Ik verafschuw wat u zegt, maar ik zal uw recht om het te zeggen met mijn leven verdedigen.’ Ik maak me er zorgen over dat bedreigingen van het democratisch rechtssysteem ertoe leiden dat beleidsmakers het recht van minderheden om te demonstreren beperken. De grondrechten gelden voor iedereen, ook voor IS-aanhangers en anderen die een bedreiging vormen voor de samenleving.’’
- Erik Giroldi 0:30 Kapot slaan moesten ze jullie
- Tim van Grinsven 11:00 Hou erg schamen jullie ouders, he Gerda die hebben jou vroeger zo opgevoed en ga jij zo doen. Ga weg hier enkeltje Afrika en je hebt geen zwarte Piet meer. Alleen misschien zwarte kongo en om 11:36: Bom erop
- Ricardo de Jong 0:06 Wat doen die blanken tussen die negers man man man kanker het land uit !''