Eer- en ambtenzucht.

zaterdag 21 augustus 2010 07:52 | Wouter ter Heide. | 2420 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen
Het valt mij op dat op een enkele uitzondering na, Frans Weisglas, er in de VVD niet geageerd wordt tegen een door de PVV gedoogd minderheidskabinet. Kennelijk heeft men in de VVD geen enkele boodschap meer aan de oervader van de VVD, Thorbecke. Voor hem zou regeringssamenwerking met de PVV volstrekt ondenkbaar zijn geweest, omdat deze bijdraagt aan de acceptatie van een gedachtegoed dat een bedreiging vormt voor de democratie en de daarin geldende grondrechten (met name de vrijheid van godsdienst en onderwijs, en het recht op gelijke behandeling), zoals hij deze in de 19e eeuw gestalte heeft gegeven. Ook zijn denken over vreemdelingen en over hen die een ander geloof of levensovertuiging zijn toegedaan, zoals te lezen is in ‘De gemeente als weldaad’ van Henk Povée, zal in een door het PVV gedoogd minderheidskabinet niet uit de verf kunnen komen.
Kortom, het door Rutte beoogd samenwerkingsverband met Geert Wilders is enkel verklaarbaar uit ‘eer- en ambtenzucht’, waar Thorbecke geen last van had.
Bron: Diverse media.

 Quote

"Er zijn twee beschouwingen voor de geschiedenis; 1) De geschiedenis ontstaat per ongeluk, of; 2) De geschiedenis is gepland. Het grote publiek denkt dat de geschiedenis per ongeluk ontstaat. Maar de hogere echelons weten dat de geschiedenis gepland is."
R.E. McMaster jr.