Eer- en ambtenzucht.

zaterdag 21 augustus 2010 07:52 | Wouter ter Heide. | 2415 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen
Het valt mij op dat op een enkele uitzondering na, Frans Weisglas, er in de VVD niet geageerd wordt tegen een door de PVV gedoogd minderheidskabinet. Kennelijk heeft men in de VVD geen enkele boodschap meer aan de oervader van de VVD, Thorbecke. Voor hem zou regeringssamenwerking met de PVV volstrekt ondenkbaar zijn geweest, omdat deze bijdraagt aan de acceptatie van een gedachtegoed dat een bedreiging vormt voor de democratie en de daarin geldende grondrechten (met name de vrijheid van godsdienst en onderwijs, en het recht op gelijke behandeling), zoals hij deze in de 19e eeuw gestalte heeft gegeven. Ook zijn denken over vreemdelingen en over hen die een ander geloof of levensovertuiging zijn toegedaan, zoals te lezen is in ‘De gemeente als weldaad’ van Henk Povée, zal in een door het PVV gedoogd minderheidskabinet niet uit de verf kunnen komen.
Kortom, het door Rutte beoogd samenwerkingsverband met Geert Wilders is enkel verklaarbaar uit ‘eer- en ambtenzucht’, waar Thorbecke geen last van had.
Bron: Diverse media.

 Quote

“Naturally the common people don't want war; neither in Russia, nor in England, nor in America, nor in Germany. That is understood. But after all, it is the leaders of the country who determine policy, and it is always a simple matter to drag the people along, whether it is a democracy, or a fascist dictatorship, or a parliament, or a communist dictatorship. Voice or no voice, the people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is to tell them they are being attacked, and denounce the pacifists for”
Hermann Goering. Hitler's Reich-Marshall at the Nuremburg Trails after WWII