Gezondheid 006 - Medicijnresten in drinkwater!

Do 17 Juli 2008 01:18 | knight | 7172 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Medicijnresten in drinkwater:

 Op Youtube zwerven videoclips waarop men claimt dat er zowel in Amerika als in Groot-Brittannië medicijnresten in het drinkwater zouden zitten.

Sceptici beweren echter dat youtube video’s tot het fabeltjes rijk behoren, vandaar mijn artikel aan de hand van zo’n “Youtube Video Fabel” om aan te tonen dat er wel degelijk interessante en informatieve video’s rondzwerven!

Voordat ik echter verder ga…

Eerst nog wat informatie voor een aantal (sceptische) mensen op Nujij.nl die claimen dat ik alles maar geloof wat er op het internet aan videotapes rondzwerft.

(Voor videowebsite klik banner)

 Ik kan u verzekeren, dat het hier gaat om vooroordelen die bovendien niet eens worden onderbouwd.

Het punt is…

Dat het mij vooral gaat om de op deze videosites in videoclips voorkomende plaatjes (die ik dan in een programma als Photoshop bewerk (waar overigens ook nog veel tijd in gaat zitten) als aanvulling op mijn artikelen) en de aansprekende kopteksten (waarbij het regelmatig voorkomt dat ik de inhoud van die videoclips bekijk en er enkele tussen uit pik om de betrouwbaarheid te toetsen door artikelen op het internet te zoeken die de videoclips ondersteunen).

De meeste zijn afkomstig van Youtube, omdat deze clips (in tegenstelling tot die van veel andere websites) in mijn eigen site kunnen worden geïntegreerd)!

Andere aardige videowebsites zijn o.a.:

(Voor videowebsites klik banners)

 Ik ga dus NIET klakkeloos elke bewering overnemen (zoals enkele “bevooroordeelde” mensen durven te beweren) ZONDER dat ik me eerst heb verdiept in het desbetreffende onderwerp en ondersteunende artikelen heb gevonden.

Je kunt het al aan de kwaliteit van mijn artikelen zien, zo compleet en informatief mogelijk, voorzien van desbetreffende links en speciaal ingerichte relevante pagina’s die mijn artikelen ondersteunen.

Zo…

Nu we dit hebben gehad, kunnen we verder met het eigenlijke onderwerp, zijnde:

Medicijnresten in drinkwater

In een rapport uit 2003 betreffende een onderzoek door Riza, Kiwa, Riwa en Rivm blijkt dat zich wel 44 sporen van medicijnresten in het oppervlaktewater bevonden, waarvan 4 in het drinkwater, en wel:

  1. Epilepsiemiddel Carbamazepine.
  2. Antibioticum Sulfamethoxazol.
  3. Enkele röntgen contrastmiddelen.

In een 53 pagina tellend rapport uit 2007 (.pdf) van het RIVM in opdracht van het ministerie van VROM blijkt dat er 22 sporen van medicijnresten in het oppervlakte water werden geconstateerd waarvan 16 “geringe sporen van” medicijnresten in het drinkwater, waaronder:

  1. Antibiotica Chlooramphenicol, Erytromycine, Lincomycine, Sulphamethoxazol.
  2. Antidepressiva Prozac / Fluoxetine.
  3. Anti-epileptica Carbamazepine (zie boven).
  4. Bètablokkers (hart en vaatmiddelen) Bisoprolol, Metoprolol en Sotalol.
  5. Oestrogenen Ethynil estradiol.
  6. Cytostatica (middelen tegen kanker) Ifosfamide.
  7. Röntgen contrastmiddelen Iohexol, Iopromide, Iopamidol.
  8. Cholesterolverlagers Bezafibraat, Clofibrinezuur en Fenofibraat.
  9. Pijnstillers Acetylsalicylzuur (Aspirine en Fenazon), Diclofenac, Fenazon, Ibuprofen, Paracetamol, Salicylzuur.

Weleenswaar minder medicijnresten in het oppervlaktewater, maar wel een beduidende stijging van medicijnresten in het drinkwater.

Bladzijde 18 tabel 3.2 geeft het aantal gevonden medicijnmonsters de verschillende watertypen aan in 2005 en 2006.

Bladzijde 19 tabel 3.3 geeft het aantal gevonden medicijnsporen aan in het drinkwater.

Bladzijde 37-44 tabel B.1 geeft de hoeveelheid van de medicijnsporen aan.

Men verwacht dat door vergrijzing en het gemakkelijker te verkrijgen zijn van bepaalde medicijnen het gebruik van medicijnen zal toenemen, het is dus redelijk aan te nemen dat de concentraties van medicijnresten in oppervlakte- en drinkwater evenredig zullen toenemen.

Men claimt in dit rapport uit 2007 echter ook dat de waterzuiveringsinstallaties een groot deel van die medicijnresten uit het water kunnen filteren (70%-90%), hetgeen overigens niet wegneemt dat de rest (10%-30%) nog steeds in het drinkwater zit en door ons spijsverteringscircuit en andere inwendige lichaamsdelen (waaronder hart, longen, nieren en hersenen) wordt opgenomen.

Onnodig te zeggen dat hoe meer men drinkt, hoe meer rotzooi men binnen krijgt.

Afijn, we kunnen nu eenmaal NIET zonder water, het zit in de limonades, wordt in de melk aangelengd, en natuurlijk niet te vergeten de koffie en theedrinkers weten er ook wel raad mee.

Het wordt dus tijd dat er betere filters worden ingezet, het medicijngebruik zoveel mogelijk wordt teruggebracht en medicijnen niet meer weggespoeld worden in bv het toilet of de gootsteen.

26-06-2001 Milieurisico's van geneesmiddelen!

2003 Rapport onderzoek Riza (.pdf)!

Verg(h)ulde pillen: Onderzoek naar de emissie van geneesmiddelen uit ziekenhuizen:

2007 Rapport onderzoek Stowa (.pdf)!

Wel…

Ik hoop dat ik nu heb aangetoond dat er wel degelijk videoclips op met name Youtube zijn die op waarheden berusten en zeer informatief kunnen zijn!

Zeker in het geval van medicijnsporen in het grond- en drinkwater.

De rapporten liegen er immers niet om.

Een ander feit is dat zich nieuwe bacteriën ontwikkelen die resistenter worden tegen de bestaande geneesmiddelen, waardoor hogere doses geneesmiddelen nodig zijn om deze te bestrijden.

Zelfs de officiële zender (CNN) bevestigd de aanwezigheid van medicijnresten in het drinkwater, toch geeft men aan NIET in paniek te raken vanwege de “lage” concentraties.

Voor diegenen die NIET van video’s houden, hieronder het artikel van CNN.

Prescription drugs found in drinking water across U.S.

TIP:

Help mee aan een schoner milieu en spoel overtollige en verouderde medicijnen niet door het toilet, maar lever ze in bij een apotheek!

Ik wens u een GELUKKIG en GEZOND leven toe!

Bron: WorldTheChanges