De hypotheekcrisis 001- Is dit de ondergang van het kapitalisme?

Wo 1 Oktober 2008 16:43 | knight | 5403 keer bekeken | 1 reactie | 1 x aanbevolen | Artikel voorlezen

amerika 00001 land vlag stempel vrijheidsbeeld

Kapitalisme gebaseerd op overdreven consumptie en het creëren van een schuldenmaatschappij, waarbij bedrijven deze consumptie nog eens hebben aangewakkerd met hun verleidelijke reclames, en banken en hypotheek-verstrekkers hierop hebben ingespeeld door aan bedrijven en mensen leningen en hypotheken te verstrekken, zodat ze aan die verleidingen konden toegeven.

Amerika, een land dat door de regering Bush met een staatsschuld van bijna 6.000 miljard dollar opgescheept werd, zit nu in zijn grootste dip ooit.

De 5 grootste financiële instellingen zitten in zwaar weer.

Geen wonder ook, als je als land je eigen bevolking aanmoedigt om schulden te maken en deze consumptie-waanzin oogluikend toestaat zich als een virus verder te verspreiden zonder enig toezicht hierover te houden.

Amerika, het land dat in alles de grootste wilde zijn, is ook nu weer de grootste verliezer geworden.

Waar het een tijdje terug nog enkele van de grootste MEGA-concerns als een kaartenhuis zag omvallen waaronder energiebedrijf ENRON, die dacht in een nieuwe economie even lucratief wat geld te verdienen door haar dienstenpakket steeds verder uit te breiden en bedrijven op te blijven kopen, en zich aan fraude schuldig maakte door de boekhouding zodanig te manipuleren dat de bedrijfsresultaten er rooskleuriger in voor kwamen dan ze in werkelijkheid waren (met een schuld kwam te zitten van 20 miljard dollar) wat in 2001 uiteindelijk leidde tot haar faillissement.

amerika 00002 financials op rand van afgrond

Nu lijkt het de beurt aan de financiële instellingen te zijn om als kaartenhuizen ineen te storten:

1. Fanny Mae - (kredietverstrekker) - Federal National Mortgage Association (FNMA) - Opgericht in 1938 - Wordt mogelijk door de Amerikaanse overheid overgenomen.

2. Freddy Mac - (kredietverstrekker) - Federal Home Loan Mortgage Corporation (FHLMC) - Opgericht in 1970 - Wordt mogelijk door de Amerikaanse overheid overgenomen.

3. Lehmann Brothers - (zakenbank) - Lehman Brothers Inc., Neuberger Berman Inc., Aurora Loan Services, Inc., SIB Mortgage Corporation, Lehman Brothers Bank, FSB, Eagle Energy Partners, and the Crossroads Group - opgericht in 1850.

4. AIG - (verzekeraar) - American International Group - opgericht in 1919 in Shanghai (China).

5. Merrill Lynch – (zakenbank) – Opgericht in 1914 - Overgenomen door Bank of America op 14-09-2008 voor 50 miljard dollar, en is hiermee voorlopig veilig gesteld.

6. Washington Mutual - (spaarbank) – Washington National Building Loan and Investment Association - Opgericht in 1889 - JPMorgan Chase nam voor 1,9 miljard dollar aan bedrijfsonderdelen en contracten over.

11-09-2008 - Lehman Brothers – Ook Washington Mutual in nood!

Als het aan Bush ligt, neemt de overheid (middels belastinggeld) de hypotheekverzekeraars Freddy Mac en Fanny Mae over en Lehmann Brothers schijnt aan zijn lot te worden overgelaten.

Doch de weerstand tegen dit waanzinnige plan neemt terecht toe.

21-09-2008 – Zware kritiek op reddingsplan kredietcrisis!

In feit komt het erop neer dat diegenen die hun leven lang hebben gespaard voor een onbezorgde oude dag en dus niet mee gedaan hebben met die consumptiewaanzin die Amerika zo groot zou hebben gemaakt moeten opdraaien voor diegenen die zich hebben laten verleiden tot een leventje in overdadige luxe en zich zo in de schulden hebben gewerkt, dat zij deze niet meer kunnen afbetalen.

Toch lijkt deze constructie die 700 miljard dollar extra aan schuld deponeert op de reeds aanzienlijke schuldbalans van 6.000 miljard dollar (die mede dankzij Bush is ontstaan) van de Amerikaanse overheid te worden goedgekeurd.

20-09-2008 - FACT SHEET: Proposed Treasury Authority to Purchase Troubled Assets!

Alsof datgene wat zich in Amerika afspeelt al niet erg genoeg is, duikt er in Nederland ook al zo’n “figuur” op die meent dat datgene wat Amerika doet, ook in Europa moet gebeuren.

amerika 00003 dolf van den brink en gerrit zalm

24-09-2008 - Wat de VS doen, moet ook in Europa gebeuren!

Ik heb het hier over “Dolf van den Brink”, hoogleraar en ex-bankier (lid voormalig raad van bestuur AbnAmro en dus medeplichtig aan de overname (en dus het uiteenscheuren in bedrijfsonderdelen die aan verschillende partijen werden doorverkocht) van deze destijds nog gezonde Nederlandse bank).

Volgens Dolf mag Nederland haar staatsschuld best met 5 extra procenten verhogen.

Zal Wouter Bos (financiën) leuk vinden!

Terwijl het beloofde zoet na al die jaren “zure Zalm” nog steeds niet is waargemaakt, begint het zuur van Zalm steeds ranziger te smaken!

U en ik als belastingbetalers (al dan niet met een klein spaarcentje voor de oude dag dat steeds verder begint te slinken door inflaties, belasting- premie- en prijsstijgingen krijgen immers te zijner tijd wederom de rekening gepresenteerd, terwijl deze kapitalist tegen die tijd z'n rijkdom waarschijnlijk allang veilig heeft gesteld.

Al met al een typische uitspraak die je van zo’n kapitalist mag verwachten, laat de bevolking (spaarders) maar opdraaien voor de schade die banken (in hun hebzucht aan zichzelf en de samenleving) hebben aangericht, zodat de verantwoordelijken in de top (zoals gewoonlijk) met rust gelaten worden (zich het liefst nog beloond zien voor hun wanbeleid met MEGA-bonussen).

amerika 00004 fbi logo en fbi onderzoek financials

Ondertussen heeft de FBI aangekondigd onderzoek te doen naar mogelijke fraude bij de betrokken financiële partijen Fanny Mae, Freddy Mac, Lehmann Brothers en AIG.

24-09-2008 - Onderzoek naar fraude zakenbanken!

Dat "onderzoekje" van de FBI lijkt mij een beetje aan de late kant, gezien de schade die reeds is aangericht!

In Europa lijkt het erop dat men de slaap en ongeloof uit de ogen begint te wrijven, na het drama dat zich momenteel in de Amerikaanse financiële sector afspeelt.

25-09-2008 - Sarkozy: kapitalisme moet op de schop!

Het monetaire systeem in handen van particulieren zonder inmenging van de overheid was waanzin, aldus de Franse Sarkozy die pleit voor een nieuw monetair systeem.

Wat betekend deze hypotheekcrisis concreet gesteld voor Nederland?

Volgens Balkenende valt het allemaal wel mee, “Geen reden voor paniek!” is wat als citaat in de Volkskrant wordt aangehaald.

amerika 00005 balkenende en enkele slachtoffers kredietcrisis

18-09-2008 - Balkenende: geen reden voor paniek!

Tsja, we zullen Balkenende waarschijnlijk nooit horen roepen: "Hellup... Redde wie zich redde kan… Haal je geld van de (particuliere) banken voordat het te laat is, want de economie is om zeep geholpen!"

Hoewel deze kreet een stuk realistischer zou zijn geweest!

Behalve de zware verliezen die Nederlandse investeerders in die Amerikaanse corrupte kapitalistische financiële troep hebben geleden, betekend dit dat Nederlandse bedrijven ook nog eens meer kwijt zijn voor hun leningen aan rentelasten!

Ik zal hieronder enkele voorbeelden aandragen die de leugen van Balkenende ontmaskeren!

15-09-2008 - Dexia voor 500 miljoen euro direct blootgesteld!

15-09-2008 – Fortis voor 137 miljoen euro direct blootgesteld!

16-09-2008 - Aegon voor 256 miljoen euro blootgesteld!

25-09-2008 - Robeco belegde flink in Lehman! De Rotterdamse fondsbeheerder Rodamco ging voor 55 miljoen euro de boot in door in Lehman Brothers te beleggen vlak voor deze over de kop ging.

25-09-2008 - Hogere rentelasten KPN door kredietcrisis!

Kpn is 24 miljoen extra kwijt aan rentelasten.

Ook de Volkskrant is het met Balkenende’s stelling NIET eens en meent dat de economie in Nederland zal stagneren, mogelijk zelfs licht achteruit zal gaan!

21-09-2008 - Nederland niet zonder kleerscheuren uit crisis!

Er is oorlog uitgebroken in de politiek.

Rutte (VVD) claimt dat Balkenende alle belastinginkomsten meteen alweer aan het uitgeven is en het kabinet op de pof leeft.

Pechtold (D66) claimt dat Balkenende geen visie en regie heeft.

Kant (SP) claimt dat Balkenende chantage pleegde tegen vakbonden en werkgevers.

En wat is Balkenende’s reactie op deze aantijgingen?!?

Uhm… Allemaal flauwe kul!!!

Tsja…

En wat dacht u van de pensioenfondsen?

23-09-2008 - De waarde van Lehman Brothers is gedecimeerd sinds het faillissement aanvroeg. De Nederlandse pensioenfondsen “ABP” en “Zorg en Welzijn” hadden voor 1,75 miljard euro in Lehman Brothers, Merrill Lynch en AIG geïnvesteerd.

amerika 00006 overheid, banken en kredietcrisis bom en geld

18-09-2008 Kredietcrisis kost Nederlandse banken 16 miljard De kredietkrisis kost de Nederlandse banken reeds 16 miljard euro... Ik neem aan dat men mag stellen dat Zalm zijn werk destijds slecht heeft uitgevoerd als minister van financiën, want dit kunnen we Wouter Bos toch niet aanrekenen (hij zit nog niet zo lang op de functie van financiën, al heeft ook hij verzuimd iets tegen die krediet- en geldleen reclames te doen)... Zalm daarentegen heeft nooit iets ondernomen tegen deze malafide kredietverstrekkers... Hij is zelfs voor het moederbedrijf van deze "geldmaffia" genaamd DSB bank gaan werken... Tsja, al met al een mooi voorbeeld van een kapitalistisch stelsel dat gebaseerd is op consumptie... Ik vraag me daarom af... Komen de kosten voor de zoveelste keer voor rekening van diegenen die hier NIET aan mee hebben gedaan... We krijgen immers al bijna geen rente op onze tegoeden, verder betalen we steeds meer voor normale banktransacties, om over de opheffing van de gratis pinpas (gratis, wat overigens normaal is als je aan je eigen geld wilt kunnen komen) maar te zwijgen... Wordt het geld van de slimmere spaarders afgepakt door de zoveelste geldwaarde vermindering toe te passen? Zijn spaarders dan eigenlijk wel slim te noemen, als zij zich keer op keer van hun zuur gespaarde spaargeld bestolen zien door de overheden en de financiële instanties genaamd banken?

Hebben de overheden en de banken eindelijk hun lesje onderhand geleerd?

Want samen met het Spaanse Santander (die samen met Fortis en RBS het Nederlandse AbnAmro overnam) is het Nederlandse ING door de Britse beurswaakhond FSA benaderd voor de overname van de verlieslijdende (hoe kan het ook anders) hypotheekbank Bradford & Bingley om haar toekomst veilig te stellen!

21-09-2008 ING benaderd voor overname Britse hypotheekbank! Trapt ING-bank weer in het aas en wordt de rekening te zijner tijd bij de klanten van ING-bank gelegd?

De tijd zal het leren!

Ondertussen heeft Bos na Amerika en Duitsland een noodmaatregel afgekondigd die rust zou moeten brengen op de financiële markt door het speculeren op koersverliezen voor enige tijd te verbieden.

22-09-2008 Minister Bos verbiedt speculeren op koersverliezen!

Tot zover dit artikel…

De tijd zal ons leren of het kapitalistische stelsel wordt afgeschaft of in de toekomst tenminste gecontroleerd, zodat dit soort dubieuze situaties niet meer voor kunnen komen.

Immers als het vertrouwen in het monetaire stelsel wegebt wordt geld niets meer waard en zal weer op ruilhandel overgegaan moeten worden.

Een flinke stap terug dus!

Bron: WorldTheChanges

Reacties

  De Heilige Vrije Markt, het Gouden Kalf van dit tijdvak is geslacht.

  Zo 21 December 2008 11:59 | Corse |

   

  De Heilige Vrije Markt, het Gouden Kalf van dit tijdvak is geslacht.

  Vrijmarkt zonder staat onmogelijk.

   

   

  Vrijmarkt zonder staat onmogelijk, het is als een klok repareren door het binnenwerk er uit te halen.

   

  De Heilige Vrije Markt, het Gouden Kalf van dit tijdvak is geslacht.

  De VS, wieg van het neoliberalisme implodeert.

  Neoliberale, libertariers en vrijmarkt rechts-extremisten likken de wonden.

   

  Bank, Hypotheek en multinationals hun privaatwinsten zijn voor aandeelhouders en managers.

  Bank, Hypotheek en multinationals hun privaatverliezen zijn voor rekening van belastingbetaler (Staat)!

  Vroeger beroofde mensen banken, nu beroven banken en multinationals mensen.

  Het wereld wijde corrupte en criminele gedrag van deze onbestrafte elitegangsters.

   

  De vrijmarkt is zelfregulerend? (lachwekkend)

  De regels van de markt moeten niet vrij zijn maar eerlijk!!

  Om te geloven in de neoliberale vrijmarktdroom moet je wel slapen!

  Hebberigheid moet dus toch onder controle gehouden worden.

   

  Het "grootschaligste wereld plan" ooit van de overheid wordt gestart.

  Staatsinterventies om het kapitalistische systeem te redden.

  Het nationaliseren van privaat banken en andere multinationale bedrijven in de wereld, naar het model van Hugo Chaves van Venezuela heeft resultaten.

   

  United States of Socialist Republics en de European States of Socialist Republics
  De rode KGB kameraden heten u welkom.

  https://www.cpusa.org/" target="_blank">http://www.cpusa.org/ 

  https://www.pww.org/" target="_blank">http://www.pww.org/

  href="https://www.politicalaffairs.net/" target="_blank">http://www.politicalaffairs.net/ 

  https://www.yclusa.org/" target="_blank">http://www.yclusa.org/ 

   

  Het verzopen kalf (vrijmarkt) wordt uit de sloot gehaald en gereanimeerd door het staats interventie team.

  Het even heropleven van de beurzen, is er nog hoop?

  Stiglitz Nobelprijswinnaar Economie noemde het gebruiken van belastinggeld voor de banksector "monsterlijk".

  Het nationaliseren van de neoliberale economie in de westerse landen:

  Het nationaliseren van Banken, verzekeringsbedrijven, immobilia en risico-initiatief is momenteel groter dan in het socialistische Venezuela, Hugo Chávez loop achter met zijn verouderde ideeën.

  De banken zijn de grootste en succesvolste onbestrafte bankrovers en criminelen aller tijden.

  Hold-ups op de geldvoorraden van de totale planeet worden met belastingsgeld bestreden.

   

  VS bankroet:

  https://www.youtube.com/watch?v=OS2fI2p9iVs&feature=related" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=OS2fI2p9iVs&feature=related 

   

  IJsland bankroet:

  https://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_financien/Nationaal_bankroet_dreigt_voor_IJsland.8086936-433.art" target="_blank">http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_financien/Nationaal_bankroet_dreigt_voor_IJsland.8086936-433.art 

   

  Hongarije bankroet:

  https://www.trends.be/nl/economie/finance/4-231-50076/beurzen-krabbelen-moeizaam-recht.html" target="_blank">http://www.trends.be/nl/economie/finance/4-231-50076/beurzen-krabbelen-moeizaam-recht.html 

   

   

  Het bestraffen van bank, hypotheek, krediet en immobilia:

  Wilde anarchie op de gevolgen van wilde vrijmarkt of casino kapitalisme is noodzakelijk en daardoor eerlijk tot op het bot!

  Afwachten wat de straffen zullen zijn en of deze geen averechts effect hebben en de misdaden (witteboordencriminaliteit) van bank, hypotheek, krediet en immobilia nog aanmoedigen, dit ook door de blanco staatscheques aan de banken!

  Voldoende controle en zware gevangenisstraffen zijn noodzakelijk, het gaat immers om diefstal, de grootste hold-up aller tijden, over het terug recupereren van de gelden van deze grootste hold-up aller tijden wordt nog niet gesproken!

   

  Een alternatief is, op elke marktplaats van elk dorp en stad op onze planeet een schavot plaatsen en de koppen van deze (bank, hypotheek, krediet, immobilia, auto en andere multinationale) criminelen in manden laten rollen, er zijn genoeg gedupeerden die met plezier en zonder een zak over het hoofd het schavot willen bedienen!

  Een degelijke oplossing voor de volgende 40 jaar!

  Het volgende probleem zal zijn dat we niet genoeg manden vinden om deze koppen op te vangen.

   

  Wie bewaakt de bewakers?  De bewakers zijn uiteraard de vertegenwoordigers van de samenleving! (Staat)