Overmacht politie tijdens betoging G8 lokt kritiek uit
Tijdens de andersglobalistendemonstratie van maandagavond in Hamburg waren de Duitse politieagenten bijna met meer dan de demonstranten zelf. Udo Nagel, de Minister van Hamburg, verdedigde de massale ontplooiing van ordehandhavers.
Honderden "radicalen" reageerden maandag gebelgd toen de betoging tegen de G8-top van ruim 4000 socialisten, katholieken, liberalen en vredesactivisten vroegtijdig werd stopgezet. De organisatoren van de betoging kloegen van een overweldigende politieopkomst: er waren zeven agenten aanwezig per tien betogers.
Minister Nagel meent dat "de aanpak van de politie de enige juiste was". "Niemand van de gasten raakte gewond, en ook het Hamburgse volk werd beschermd tegen elke vorm van geweld, en dat was toch de oorspronkelijke bedoeling", aldus Nagel. Er werden 34 mensen opgepakt tijdens de betoging. 179 politieagenten hadden achteraf medische zorgen nodig.
Voor de G8-top van volgende week in Heiligendamm zullen er 16.000 politieagenten van over heel Duitsland opgetrommeld worden. Tijdens de G8-top komen de acht meest geïndustrialiseerde landen ter wereld - VS, Canada, Japan, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Duitsland en Rusland - samen om een aantal heikele punten te bespreken.
De G8-top heeft al heel wat kritiek gekregen van zowat alle kanten: andersglobalisten, milieuverenigingen, socialisten, democraten, katholieken enzovoort. Zo wezen een aantal hulporganisaties vandaag nog eens op het belang van een goed beleid voor ontwikkelingshulp aan Afrika. Attac, Oxfam en Justice Now willen dat de G8 zijn beloften dit jaar ook nakomt. Ze noemen de vooropgestelde doelstellingen van de G8 "platte retoriek" en "afleidingsmanoeuvres".