Rijden op sinaasappelsap
Nieuw leven voor een uitgeperste sinaasappel: Amerikaanse onderzoekers hebben een techniek ontwikkeld om bio-ethanol te verkrijgen uit de pulp van sinaasappels. Het levert schonere brandstof op en verlost de sinaasappelindustrie van tonnen afval per jaar.
De productie van sinaasappelsap levert de industrie jaarlijks tonnen aan afvalpulp op. Al eeuwen wordt deze pulp gedroogd en verkocht als veevoer. In de jaren negentig liep de vraag hiernaar flink terug.
Amerikaanse onderzoekers bedachten een nieuwe bestemming voor de berg afval. De pulp, die vol met suikers zit, is uitermate geschikt voor de productie van ethanol. Een brandstof die vriendelijker voor het milieu is dan benzine.
Winst
De onderzoekers van het 'Department of Agriculture' in Florida zijn druk aan het experimenteren met de sinaasappelethanol. 'De ethanol levert de sinaasappelbewerkers drie keer zoveel geld op als veevoer', vertelt Bill Widmer, een chemicus van het departement, in The Guardian.
'Het is een interessant idee', reageert Don Gray van 'Florida's Natural Growers', een Amerikaanse sinaasappelsapproducent in The St. Petersburgs Times. 'Het ziet ernaar uit dat het ons financieel ook iets oplevert. En we moeten toch van het afval af.'
Uit suikerriet en maïs wordt al ethanol gewonnen. Vroeger was het enzym dat nodig is voor de fermentatie van suikers uit gewassen, veel te duur. Dit is veranderd. Florida heeft vorige maand boeren opgeroepen meer gewassen voor ethanol te produceren.
'Bedrijven zijn nog wat huiverig om te investeren in biobrandstof', weet Widmer. 'Dat is logisch, want de productie vereist miljoenen dollars aan investering en er is nog geen 100 procent zekerheid dat het ook voldoende oplevert.'
Spanje
In de Spaanse provincie Valencia heeft men serieuze plannen om op de sinaasappelschillen te gaan rijden. 190.000 hectare land in Valencia is bedekt met citrusbomen Van de 500.000 ton sinaasappelpulp die er jaarlijks overblijft zou 37 miljoen liter bio-ethanol kunnen worden gemaakt.
De vraag naar benzine zou in de regio met 40 procent verminderen, verwachten lokale bestuurders. Zij denken bovendien dat de productie van het goedkopere bio-ethanol ook nieuwe banen op zou kunnen leveren.
Bron:Oneworld