Japan ongerust over suïcides na Tamiflu

Di 6 Maart 2007 09:20 | louise | 3138 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen


In Japan is onrust gerezen over het griepmedicijn Tamiflu, na de raadselachtige zelfmoord van een zieke jongen. In plaats van naar de wc te gaan, liep de 14-jarige jongen ’s nachts opeens naar buiten. Zijn moeder kwam hem achterna en zag dat hij over de reling van de galerij probeerde te klimmen. Ze was te laat.

Twee weken geleden sprong een 14-jarig, grieperig meisje in Tokio van een flatgebouw. De tieners, die beiden Tamiflu slikten, lieten geen briefje achter en volgens de familie waren er geen aanwijzingen dat ze rondliepen met zelfmoordplannen.

Volgens de autoriteiten zijn er in Japan inmiddels 54 mensen overleden na het gebruik van Tamiflu. In de meeste gevallen luidt de doodsoorzaak ‘een shocktoestand’ of ‘slecht functionerende nieren’, aldus het ministerie van Volksgezondheid. Maar tot de doden behoren ook zestien kinderen van vijftien of jonger , die allen ‘abnormaal gedrag’ vertoonden na het slikken van het medicijn.

Ouders van de slachtoffers willen dat de regering alarm slaat. Tamiflu is gebaseerd op het middel oseltamivir. Al in mei 2004 drong Japan er bij de fabrikant Roche op aan in de bijsluiter te vermelden dat het gebruik van oseltamivir kan leiden tot psychologische en neurologische aandoeningen en hallucinaties. Alleen in Japan en Amerika is die informatie inmiddels verplicht.

De Japanse overheid zit met de affaire in haar maag. Want het land bouwt een omvangrijke en dure voorraad Tamiflu op om de bevolking te kunnen beschermen tegen een eventuele uitbraak van vogelgriep. Tamiflu is het enige medicijn dat werkt tegen deze gevreesde en levensgevaarlijke vorm van influenza. Ook wordt het middel er al op grote schaal voorgeschreven.

In een reactie op de laatste ontwikkelingen benadrukt het ministerie van Volksgezondheid dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor een verband tussen de onderzochte zelfmoorden en het gebruik van Tamiflu. Tegelijkertijd maant het ministerie ouders om kinderen met griep vooral niet alleen te laten in de eerste dagen.

 

Het middel is hier sowieso weer erger dan de kwaal !

Bron: de Volkskrant

Reacties

  milarden voor BIG PHARMA (en snoepreisjes voor politiekers)

  Di 6 Maart 2007 19:43 | riek |

  ook europa heeft voor miljarden tamiflu gekocht,
  en dat niet vinden van wetenschappelijk bewijs,
  dat heeft nu ook een uitdrukking: industrie-vriendelijke wetenschap!

  rik