Nederlandse archeologen vinden Egyptische tombe
CAIRO (ANP) - Nederlandse archeologen hebben bij Sakkara een graftombe uit de tijd van farao Achnaton, 3300 jaar geleden, ontdekt. Dat hebben Egyptische autoriteiten woensdag bekendgemaakt.
De ontdekking toont aan dat Sakkara, vlakbij de huidige hoofdstad Cairo, ook in die tijd werd gebruikt als rustplaats voor notabelen. Zahi Hawass, hoofd van de hoge raad die zich bezighoudt met opgravingen, spreekt van ,,een van de belangrijkste ontdekkingen in de regio''.
--------------------------------------------------------------------------------
Achnaton, die heerste van ca. 1351 tot 1334 voor Christus, geldt als de farao die het monotheïsme (geloven in één god) heeft ingevoerd. Die enige god was Aton, de zonneschijf, die daarvoor een minder belangrijk rol had gespeeld. Duizenden jaren hadden de Egyptenaren vele goden vereerd.
Schilderingen
De tombe is voorzien van schilderingen in realistische stijl uit een periode waarin werd afgerekend met een aantal klassieke artistieke conventies. Op de schilderingen wordt het leven na de dood verbeeld, maar ook dagelijkse taferelen zoals apen die dadels oppeuzelen.
Een team van onderzoekers, onder leiding van archeologen uit Leiden, is al jaren bezig met opgraving en heruitgraving van graftombes in de woestijn bij Sakkara. Het gaat om het gebied ten zuiden van de geplaveide weg van Unas en ten westen van het klooster van Apa Jeremias. De tombes zijn afkomstig uit het Nieuwe Rijk (1350-1250 v.Chr.). In 2001 vonden de Leidse wetenschappers het graf van de hogepriester Meryneith, een tijdgenoot van de farao's Achnaton en Toetanchamon.