Een zwart gat is een enkele reis naar nergens

Wo 31 Januari 2007 18:06 | louise | 7086 keer bekeken | 0 reacties | 1 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Wie in een zwart gat stapt komt er niet meer uit, omdat het gebied binnen het zwarte gat voorbij de grenzen van de tijd ligt. Als je uit de zwart gat zou weten te klauteren, wat zeer onwaarschijnlijk is, zou je eruit moeten komen voordat je erin viel: je zou terug in de tijd worden geworpen.
Een zwart gat heeft een ingang maar geen uitgang! Mijn vraag is; zou er een zwart gat kunnen bestaan met zowel ingang als uitgang een wormgat? Misschien zouden we daarmee het verleden kunnen bereiken.

Wormgaten en gekromde ruimte.


Om uit te kunnen leggen wat een wormgat is, moet ik uitleggen hoe de zwaartekracht zowel ruimte als tijd beïnvloedt. Volgens de relativiteitstheorie zijn zowel de ruimte als de tijd uitrekbaar. Dat betekend dat ook tijd elastisch is en in wezen is dat ook het geval met het heelal. Omdat de ruimte drie dimensies heeft, leidt de elasticiteit tot meer mogelijkheden dan alleen het uitrekken en inkrimpen; de ruimte kan ook GEKROMD worden!
Maar wat is gekromde ruimte? Op school leren we de regels van Euclides en een van deze regels zegt dat de drie hoeken van een driehoek bij elkaar gelijk zijn gelijk zijn aan de som van de twee hoeken(180 graden). Deze Euclidischeregels zijn echter alleen van toepassing op vlakke oppervlakken, zoals op een schoolboord maar op de kromme oppervlak gelden andere regels. Op een boloppervlak, zoals de aarde, kun je een driehoek tekenen met drie rechte hoeken (270 graden). De top van de driehoek ligt dan op de noordpool en de onderzijde strekt zich uit langs de evenaar.

Wormgaten:porten naar een ander heelal?

Om als tijdmachine te kunnen dienen , moet een wormgat een veilige doorgang zijn: een tijdreiziger moet er ongeschonden doorheen kunnen. De Schwarzschild wormgat niet aan deze eis, omdat het ineenklapt voordat er iemand er doorheen is.
Door de centrifugale kracht en de werking van deze kracht tegen de zwaartekracht in, wordt het Schwarzschild wormgat afgeknepen omdat de zwaartekracht erbinnen zo intensief is. Stel nu dat het wormgat zou draaien. Door de rotatie zou het knijpeffect afnemen waardoor de hals van het wormgat lang genoeg is om iemand door te laten.
Er ontstaat dan nog een probleem want de centrifugale kracht van een roterend zwart gat werkt de aantrekkingskracht weliswaar tegen, maar kan niet voorkomen dat er een singulariteit ( een punt in de ruimtetijd waar de natuurwetten hun geldigheid verliezen) ontstaat. Zie: Singulariteits Theorie

Ruimte en tijd kunnen zich niet tot voorbij de singulariteit voorzetten. Singulariteiten zijn aan de randen van ruimte en tijd. Verder is er letterlijk het niets: het zijn dus plekken waar fysieke objecten of invloeden het heelal kunnen binnenkomen en verlaten.
Het idee dat er plekken in het heelal zijn waar dingen uit het niets binnen tevoorschijn kunnen komen, is een alarmerende gedachte. Het zou het einde zijn van niets minder dan de rationele orde van het heelal. Om die reden heeft de fysicus Sir Roger Penrose vastgesteld dat er een natuurwet is die zulke invasies voorkomt. Volgens hem zijn singulariteiten dermate obsceen, dat ze altijd netjes in een zwart gat verpakt zitten
Penrose noemde zijn wet: "De hypothese van de kosmische censuur".


Het wormgat van Sagan.

Het idee van een tijdmachine begon als sciencefiction, en het was tot kort nog steeds niet meer dan fictie. Opmerkelijk genoeg is er verandering in gekomen door een of andere sciencefictionverhaal.
In de jaren tachtig scheef de astrofysicus Cark Sagan zijn roman Contact,die later is verfilmd. Het verhaal gaat over het ontvangen van een radioboodschap van een geavanceerde buitenaardse beschaving. de boodschap bevat het onderwerp van een machine waarmee een wormgat kan worden gemaakt dat er 26 lichtjaren tussen de aarde en een planeet bij de ster Wega overbrug. Het wormgat wordt vervolgens gebruikt om een team wetenschappers naar de andere kant te brengen en met buitenaardse in contact te komen. Sagan gebruikte het wormgatidee om de schik van elke SF schrijver te omzeilen: de eindige snelheid van het licht. In contact komen de onderzoekers binnen luttele ogenblikken op hun bestemming aan.


Ik weet dat ik met dit onderwerp op drijfzand sta. Wormgaten en tijdmachines worden nu door de meeste natuurkundige en zelfs filosofen als verachtelijk beschouwd.
Terwijl sommige wetenschapper denken dat wormgaten bij de oerknal zijn ontstaan en dat een geavanceerde beschaving deze zou kunnen gebruiken om door de tijd te reizen. Het lijkt me handiger als je er zelf een zou kunnen bouwen maar dat is toekomstmuziek!


Wormgaten zijn toekomstmuziek. Niemand heeft ze nog waargenomen, en dus blijkt het bestaansrecht minimaal. Volgens Einstein komt dit doordat de technologie nog niet zo goed is ontwikkeld en dat er nog geen apparaten zijn om dit te berekenen. Ook al zouden we ze kunnen zien, dan zouden ruimteschepen er nog niet doorheen kunnen komen, want dan zou het gat zich verbreken.
Wormgaten hebben dus nog een lange toekomst te gaan. En de kans zit erin dat wormgaten alsnog niet bestaan en dat de theorie van Einstein niet klopt. Als dit zo is, dan zouden mensen een kleine kans hebben om andere beschavingen te ontmoeten...(Tim Kraaijvanger & Wouter Donders)

'Echt?'

Dromen;
alle mogelijkheden.

Werkelijkheid;
een gerealiseerde waarschijnlijke mogelijkheid.

Fantasie;
een onwaarschijnlijke mogelijkheid.

Illusie;
een niet realiseerbare onwaarschijnlijkheid.

Conclusie;
wie niet in wonderen gelooft,
is geen realist!


Aanbevolen literatuur: Al-Khalili Jim. Black Holes, Wormholes& Time Machines.Bron: luisa