Databank voor alle Nederlanders in de maak

Vr 24 Februari 2006 12:57 | Truthseeker | 2515 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Het ministerie van Binnenlandse Zaken werkt hard aan een database waarin de vingerafdrukken en gelaatsscans van alle Nederlanders moeten worden opgenomen.

Een wetswijziging die deze databank moet toestaan is echter nog niet goedgekeurd door zowel de Eerste als de Tweede Kamer, zo schrijft de Volkskrant. Er wordt wel gewerkt aan het voorstel, maar een woordvoerder kon niet aangeven wanneer deze behandeld gaat worden.
Het ministerie zou volgens de krant haast hebben met de databank vanwege de Europese Commissie. Deze wil dat alle lidstaten voor 28 augustus een paspoort met een digitale pasfoto en chip hebben ingevoerd. Op termijn worden ook vingerafdrukken aan het legitimatiebewijs toegevoegd. Met deze gegevens kan gecontroleerd worden of de persoon bij het paspoort hoort. Per gemeente zou er een databank worden aangelegd waarin deze gegevens worden opgeslagen. Deze zou slechts in sporadische gevallen geraadpleegd worden.

Terrorisme

Minister Pechtold heeft in april de Tweede Kamer al laten weten dat hij voorstander is van een centrale database. Dit in het kader van terrorismebestrijding en identiteitsfraude. Volgens de Volkskrant acht het College bescherming persoonsgegevens een dergelijke databank niet nodig en vindt het College het ook niet veilig. Een vergelijkbaar Duits plan sneuvelde eerder al onder druk van de Duitse privacywaakhond Peter Schaar.

Nederlandse privacyexperts vinden de maatregel te ver gaan. Hoogleraar Bart Jacobs van de Radboud Universiteit in Nijmegen tegenover de krant: "Vroeger was je eerst verdacht en werd daarna pas je privacy geschonden. Straks wordt ieders privacy geschonden, om pas daarna naar verdachten te gaan zoeken."

Maurice Wessling van privacyorganisatie Bits of Freedom (BOF) is bang dat de maatregel nog maar het begin is. "Ons grootste bezwaar tegen centrale opslag is dat daarmee geheel ander gebruik van de biometrische gegevens mogelijk wordt", stelt Wessling tegenover Webwereld. "Centrale opslag zal leiden tot function-creep, er zullen voortdurend nieuwe toepassingen en functionaliteiten aan die database worden gehangen. De oorspronkelijke doelstelling, het bestrijden van paspoortfraude, wordt dan al snel een bijzaak."

Bron: Webwereld