Kapitalisme en het Internet 001 Facebook!

Zo 5 Februari 2012 11:52 | knight | 6658 keer bekeken | 0 reacties | 1 x aanbevolen | Artikel voorlezen

De gezichten achter Facebook:

facebook 00100 sociale gezichten en bedrijfsprofielen

Facebook is een zogenaamd sociaal netwerk dat in 2004 werd opgericht door 4 schoolvrienden, 5 maanden later kwam er nog een 5e persoon bij met een opvallende achtergrond vandaar dat ik die even apart heb gehouden:

1. Mark Zuckerberg – Amerikaans Joods opgevoedt en de zoon van een psychiater en tandarts, studierichting psychologie en computerwetenschap, Facebook aandeel 24%, functie CEO.

2. Eduardo Saverin – Zoon van Braziliaans Joodse industrieel, studierichting economie, Facebook aandeel 5%.

3. Dustin Moskovitz – Russisch Joodse afkomst, studierichting economie, Facebook aandeel 6%.

4. Chris Hughes – Zoon van een krantenverkoper en een lerares, studierichting geschiedenis en literatuur, Facebook aandeel 1%.

Hij was actief als coördinator van de online verkiezingscampagne voor Barack Obama in 2008 en kreeg de bijnaam: “The Kid Who Made Obama President”.

In 2011 heeft hij de conferentie van de Bilderberg Groep in het Zwitserse St. Moritz bijgewoond.

facebook 00200 marc zuckerberg - eduardo saverin

facebook 00300 dustin moskovitz - chris hughes

5. Sean Parker – Zoon van een TV advertentie verkoper en een oceanograaf in dienst van de Amerikaanse overheid, studierichting computerprogrammeur, Facebook aandeel 4%.

Een interessant voorbeeld over hoe een 16-jarige hacker / programmeur die zich met criminele praktijken bezigt, (in dit geval het zich illegaal toegang verschaffen tot een online netwerk van een bedrijf dat voorkomt op de Fortune 500 lijst), later door een overheidsinstelling (in dit geval de CIA) wordt geronseld.

Enkele van Sean Parkers’s projecten zijn o.a. een web-crawler die online data verzamelt en indexeert, en Plaxo een online adressenboek met een applicatie die het internet afstroopt naar agenda’s met e-mailadressen en andere persoonsgegevens (waarschijnlijk is in Facebook een vergelijkbare applicatie geïntegreerd).

facebook 00400 sean parker - cia logo

Oorspronkelijk zou Facebook alleen bedoeld zijn geweest voor studenten van Harvard, doch het ziet er naar uit dat dankzij CIA bemoeienissen destijds van de oorspronkelijke doelstelling is afgeweken.

Facebook profileert zich als een voor iedereen toegankelijk online sociaal & bedrijfsnetwerk.

Facebook zou inmiddels ook een beursnotering hebben aangevraagd in de hoop 5 miljard dollar (3,8 miljard euro) op te halen (de Beurswaarde van Facebook wordt daarbij geschat tussen 75-100 miljard dollar (57-76 miljard euro), waarbij Morgan Stanley en (volgens de Russen financieel terrorist) Goldman Sachs de beursgang van Facebook zouden begeleiden.

Facebook claimt zo’n 845.000 maandelijks actieve gebruikers te hebben, in 2011 een omzet te hebben gedraaid van 3,7 miljard dollar ( 2,8 miljard euro) en een winst te hebben gerealiseerd van van 1 miljard.

facebook 00500 peter thiel investeerder facebook - bilderberger groep in ronder tafel

Investeerders:

Peter Thiel – Werd in 2004 door Sean Parker binnengeloodst en wist voor 500.000 dollar een 3% aandeel in Facebook te bedingen.

Hij is o.a. President van global hedge fund Clarium Capital en mede oprichter van PayPal, een libertarian die economische denktanks adviseert over de voordelen van vrije marktwerking, en tevens bestuurslid van de Bilderberg Groep (een club van industriëlen, miljardairs, politici en wetenschappers die eens per jaar op een geheime locatie bijeenkomen om over de wereldeconomie te praten en deze mogelijk aan te sturen) en in 2007 Ron Paul hebben gesteund in de race naar het presidentschap van Amerika. (Interessante Link.

Facebook personeel 30% - Digital Sky Technologies 10% - Goldman Sachs 0,8% - Goldman Sachs klanten 3% - Greylock Partners 1,5% - Meritech Capital Ventures 1,5% - Bono via Elevation Partners 1,5% - Overige investeerders 9,8%.

Opmerkingen:

Facebook voert agressieve ledenwervingen uit o.a. door te neuzen in de agenda’s met e-mailadressen van bestaande Facebook leden, waarna zij uit naam van haar leden invitaties stuurt in de vorm van “vriendverzoeken” (die overigens aangeven van niets te weten).

Facebook wekt de schijn een sociaal- en bedrijfsnetwerk te zijn, doch wordt door de CIA gebruikt om gegevens te verzamelen van de gebruikers, verder maakt Facebook profielen aan van haar leden die zij daarna verkoopt aan commerciële bedrijven, doch daarover meer bij privacyschending.

Alsof dat nog niet genoeg is, lekt deze website (al dan niet bewust) regelmatig privégegevens (zie de volgende links op jaarbasis). Link 2009 - Link 2010 - Link 2011

Voor een eventuele investeerder is het aardig te weten dat Facebook claimt 845 miljoen gebruikers te hebben, doch ik vraag mij hierbij af om hoeveel zogenaamde “spook accounts” het gaat, veel mensen maken immers uit nieuwsgierigheid een account aan en doen verder niets meer met dat account, mijns inziens is de geschatte beurswaarde niets meer dan een volgende luchtbel die op springen staat, u bent gewaarschuwd.

Privacyschending:

Facebook heeft nou niet bepaald een goede reputatie, zij zou zich in het verleden meermalen schuldig hebben gemaakt aan misleiding van gebruikers en het toespelen van persoonlijke informatie over haar gebruikers aan derden voor commerciële doeleinden.

23-01-2008 C/Net - Exclusive: The next Facebook privacy scandal:

29-09-2011 Facebook schikt met VS over privacyschending.

22-10-2011 De 24-jarige Oostenrijkse rechtenstudent Max Schrems diende een aanvraag in bij Facebook om inzage te krijgen in de informatie die over hem bekend was, waraop hij een cd kreeg toegestuurd met 1.200 pagina’s vol gegevens, waaronder “likes”, vriendengeschiedenis en chat logs.

facebook 00600 pcwelt fiese facebook fallen - sluit je facebook account

Fiese Facebook Fallen – Duitstalige youtube documentaire van PC-Welt.TV over de wijze waarop Facebook gegevens verzamelt van haar gebruikers en met deze gegevens profielen samenstelt van de gebruikers en deze doorverkoopt aan reclamebedrijven.

Dit gebeurt overigens volkomen legaal, men neemt aan dat wanneer je een profiel op Facebook aanmaakt, je ook de gebruiksvoorwaarden (waarin de toestemming is verwerkt) hebt doorgelezen.

Men wijst verder op de gevaren van het publiceren van persoonlijke informatie. Zo kan een berichtje over een skivakantie wellicht aanleiding vormen voor een premieverhoging van de gezondheidszorg, moet men verder voorzichtig zijn met het volgen van aangeboden links die mogelijk naar malafide websites of programma’s kunnen doorverwijzen en wordt men erop gewezen dat je de privacy gevoeligheid kunt instellen.

Achtung Facebook - Assange van Wikileaks meent dat Facebook, Google en Yahoo spionage werktuigen zijn van de Amerikaanse geheime dienst CIA.

Tips:

Close your Facebook account – Youtube video van Factzone met Brooke Alvarez!

Hierin geeft Christopher Sartinsky als deputy CIA director openlijk toe dat Facebook een “Dream Come True” netwerk is aangezien de burger vrijwillig al haar persoonsgegevens, connecties en fotomateriaal en voorkeuren met updates ter beschikbaar stelt.

Mark Zuckerberg (bijgenaamd "De Overlord") runt de CIA operatie als CEO van Facebook, hij claimt dat Facebook het enigste en beste middel is om informatie over de mens te vergaren op wereldniveau!

Jason Copeland senior political analyst meent dat de CIA erg overtuigend zou zijn geweest als het erom gaat burgers vrijwillig hun privacy prijs te laten geven, door te stellen dat het delen van zoveel mogelijk informatie in het belang zou zijn van de samenleving, en dat het CIA daarmee veel geld en tijd zou besparen bij lopende onderzoeken.

Online agenda's leveren daarbij nuttige informatie over iemands locatie (afspraken kalender), terwijl uit je online e-mail adressenboekjes informatie kan worden gehaald over familie- en kennissen.

facebook 00700 boek the accidental billionairs 1009 - film the social network 2010

The Accidental Billionaires – Een boek geschreven in 2009 door Ben Mezrich over de oprichting van Facebook, een verhaal over sex, geld, genialiteit en verraad.

The Social Network – Een Amerikaans Facebook drama, gedirigeerd door David Fincher and geschreven door Aaron Sorkin en gaat over de oprichting van Facebook en de daarmee gepaard gaande rechtszaken.

Narede:

Ik kan me best voorstellen dat velen nog steeds denken: “Ik heb niets te verbergen, dus privacy maakt mij niet zo veel uit!”, en daarom hun Facebook account willen blijven gebruiken.

Dat er mensen zijn die het niets kan schelen dat persoonlijke informatie via een lek in Facebook in handen van derden terecht komt, of door Facebook zelf gegevens doorverkoopt.

facebook 00800 roken voeding verzekering - zelfmoord

Maarruh…

Houdt u er ook rekening mee dat elk bericht, elke reactie en elk woord die u op het internet achter laat meegenomen wordt in profielen die anderen over u maken, en zich vroeg of laat tegen u kan keren?

Mocht het woord sigaret in uw profiel duidt dat op een verhoogd risico voor kanker en kan voldoende zijn om uw ziekenfondspremie te verhogen, evenals een berichtje over een skivakantie.

Overigens zou u niet de eerste zijn die op grond van zo’n vertekend opgemaakt profiel haar / zijn carrière gedag kan zeggen nog voor deze goed en wel is opgestart, en dat alleen vanwege doodgewone persoonsgegevens als leeftijd, politieke voorkeur, ras, seksuele geaardheid of ontplooide activiteiten.

Zet je toch wel even aan het denken!

Bron: World The Changes

Meer van knight