Drie miljoen jaar geleden dat het nog zo warm was op aarde
Drie miljoen jaar geleden dat het nog zo warm was op aarde
De temperatuur op aarde is in geen duizenden jaren zo hoog geweest en de door mensen veroorzaakte opwarming begint haar stempel te drukken op de dieren- en plantenwereld. Dat stellen Amerikaanse onderzoekers in een rapport dat dinsdag in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences is gepubliceerd. De leider van het onderzoeksteam, James Hansen van het Goddard-instituut van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA, waarschuwt al jaren voor klimaatveranderingen door zogenoemde broeikasgassen.
In de afgelopen dertig jaar is de gemiddelde temperatuur op aarde elk jaar met 0,2 graden Celsius gestegen, zo hebben de onderzoekers vastgesteld. De temperatuur is de hoogste van de huidige interglaciale periode, die zo'n 12.000 jaar geleden begon. De onderzoekers verwijzen naar een artikel in het tijdschrift Nature, waaruit blijkt dat 1.700 planten-, dier- en insektensoorten zich richting de aardpolen beginnen te verplaatsen, in de tweede helft van de 20ste eeuw met gemiddeld 6,5 kilometer per tien jaar.
De opwarming verloopt sneller op het noordelijk halfrond, omdat het smeltende ijs daar land en gesteente blootlegt, die sneller opwarmen dan de watermassa's in de zuidelijke oceanen. Maar ook in het zuiden is een temperatuurstijging waarneembaar, die net als het klimaatverschijnsel El Niño gepaard kan gaan met meer stormen en noodweer.
"Deze bewijzen geven aan dat wij in de door mensen veroorzaakte uitstoot van vervuiling gevaarlijke waarden naderen", zegt Hansen.
Volgens het onderzoek is de opwarming nog maar één graad Celsius verwijderd van de hoogste temperatuur sinds een miljoen jaar. "Wanneer de opwarming van de aarde nog twee of drie graden verder gaat zullen wij waarschijnlijk veranderingen zien die van de aarde een andere planeet maken dan wij kennen", voorspelt Hansen. "De laatste periode waarin het zo warm was, was midden in het plioceen, ongeveer drie miljoen jaar geleden, toen het zeeniveau 25 meter hoger lag dan nu." (anp)
http://www.hln.be/hlns/cache/det/art_265200.html?wt.bron=categorieArt6